Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Сънародниците ни зад граница призовават ЕС да се произнесе за ситуацията в България

| обновено на 19.08.20 в 13:02
Снимка: Меланж Булгарен

Протестиращите в чужбина българи ще връчат петиция на представител на Европейската комисия в Австрия, с която ще дадат картина на събитията, породили масовите демонстрации в цялата страна, и ще настоят за официална позиция на институцията, съобщиха за Радио България сънародници в Австрия.

Сънародниците ни призовават Европейският съюз да се произнесе за липсата на съдебна реформа у нас, за съмненията за срастване на съдебната с изпълнителната власт, за съмненията за злоупотреби със средства от еврофондовете, за ограничената медийна свобода, за провала на правителствата на Бойко Борисов в борбата с корупцията. Подписалите петицията задават и въпроса защо се подкрепя кабинет, позволяващ всичко това.Един кръг от олигарси ефикасно създаде паралелна държава, която упражнява властта чрез бизнеса, съдебната система, медиите, полицията и апаратурата за сигурност. Българската мафия произхожда от Държавна сигурност и се възползва от безсилието на съдебния надзор на ЕС, успявайки да разшири обхвата си, използвайки известната от комунистическо време тактика на заплахи и компромати”, се казва в петицията на българите зад граница, подкрепящи протестите в България.

В нея те изтъкват липсата на свобода на медиите и състоянието на правосъдната система като най-големите проблеми пред страната ни. “Появяват се все повече сведения за това, че съдебната система е инструмент за заплахи, изнудвания и държавни превземания”, подчертават сънародниците ни в документа.Според изразяващите гражданската си позиция българи Европейската комисия, която трябва да действа като гарант на договорите на ЕС, умишлено си затваря очите за случващото се у нас, “макар и да е очевидно, че европейските фондове са жизнената сила на мафията”. Българите зад граница казват още, че превземането на държавата е станало възможно само чрез лесното и безконтролно използване на средства от ЕС.

Петицията ще бъде в връчена в 
16 часа днес следобед във Виена, информира Блогът на българите в Австрия Меланж Булгарен.

Събитието ще бъде придружено от символична акция със завързване на очите в знак на несъгласие с мълчанието на европейските институции.

Снимки: Меланж Булгарен - Блогът на българите в Австрия

Още от категорията

Народното събрание бе домакин на благотворителна коледна изложба-базар на детски произведения от творческите ателиета на сдружение

„Коледа – време за добрини”

Благотворителна изложба-базар на произведения от деца в НС Под мотото „Коледа – време за добрини” председателят на българския парламент Цецка Цачева откри в Клуба на народния представител в НС благотворителна изложба-базар на детски произведения,..

публикувано на 17.12.09 в 10:20

„Кариера в България. Защо не?”

ftp://files.bnr.bg/RadioBulgaria/Bulgarska/Bulgarite po sveta/audio02_bul_16_12_09.mp3 „Кариера в България. Защо не?” е уникален форум, насочен изцяло към българи с образование или опит в чужбина и компании, търсещи квалифицирани кадри. След големия му успех..

публикувано на 17.12.09 в 09:53

“Слушайте детето” – проект за превенция на разпространението на наркотици сред българските ученици

Дневен център за тийнейджъри, употребяващи наркотици, ще бъде открит в София, съобщи директорът на Националния център по наркомании д-р Цвета Райчева. Това ще стане в рамките на разработения от центъра проект “Слушайте детето”. Проектът е финансиран по..

публикувано на 16.12.09 в 11:40