Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Сънародниците ни зад граница призовават ЕС да се произнесе за ситуацията в България

| обновено на 19.08.20 в 13:02
Снимка: Меланж Булгарен

Протестиращите в чужбина българи ще връчат петиция на представител на Европейската комисия в Австрия, с която ще дадат картина на събитията, породили масовите демонстрации в цялата страна, и ще настоят за официална позиция на институцията, съобщиха за Радио България сънародници в Австрия.

Сънародниците ни призовават Европейският съюз да се произнесе за липсата на съдебна реформа у нас, за съмненията за срастване на съдебната с изпълнителната власт, за съмненията за злоупотреби със средства от еврофондовете, за ограничената медийна свобода, за провала на правителствата на Бойко Борисов в борбата с корупцията. Подписалите петицията задават и въпроса защо се подкрепя кабинет, позволяващ всичко това.Един кръг от олигарси ефикасно създаде паралелна държава, която упражнява властта чрез бизнеса, съдебната система, медиите, полицията и апаратурата за сигурност. Българската мафия произхожда от Държавна сигурност и се възползва от безсилието на съдебния надзор на ЕС, успявайки да разшири обхвата си, използвайки известната от комунистическо време тактика на заплахи и компромати”, се казва в петицията на българите зад граница, подкрепящи протестите в България.

В нея те изтъкват липсата на свобода на медиите и състоянието на правосъдната система като най-големите проблеми пред страната ни. “Появяват се все повече сведения за това, че съдебната система е инструмент за заплахи, изнудвания и държавни превземания”, подчертават сънародниците ни в документа.Според изразяващите гражданската си позиция българи Европейската комисия, която трябва да действа като гарант на договорите на ЕС, умишлено си затваря очите за случващото се у нас, “макар и да е очевидно, че европейските фондове са жизнената сила на мафията”. Българите зад граница казват още, че превземането на държавата е станало възможно само чрез лесното и безконтролно използване на средства от ЕС.

Петицията ще бъде в връчена в 
16 часа днес следобед във Виена, информира Блогът на българите в Австрия Меланж Булгарен.

Събитието ще бъде придружено от символична акция със завързване на очите в знак на несъгласие с мълчанието на европейските институции.

Снимки: Меланж Булгарен - Блогът на българите в Австрия

Още от категорията

При нас упражненията най-често са под формата на колективни игри, казва директора на центъра Таня Димитрова.

Педагогическият метод на Селестен Френе има своите български последователи

Създаденият още през първата половина на миналия век педагогически метод на французина Селестен Френе, наречен “Движение за съвременно училище”, има последователи по целия свят, макар да не е възприет като основна политика в образованието на нито една..

публикувано на 29.04.10 в 12:57

На гости в Къщата на хляба в Габрово

Вкусният хляб се прави с любов! Как да си го приготвим сами, как да му говорим, докато втасва, и да го благословим. А защо не и да го декорираме с печат, който да го отличава – нещо като запазена марка на онзи, който го е замесил и приготвил. Тези и още..

публикувано на 29.04.10 в 10:59
Диалогът, размяната на идеи, споделянето на различните разбирания и усещания води до взаимно обогатяване - заяви председателят на Комисията за защита от дискриминация Кемал Еюп. 

Опитът на България като модел за мултикултурно съжителство на Балканите

Общуването на битово ниво между представителите на различните етноси в България е на завидна висота в сравнение с други държави в Европа и на Балканите. Това констатира председателят на Комисията за защита от дискриминация Кемал Еюп на Международна..

публикувано на 29.04.10 в 09:36