Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Сънародниците ни зад граница призовават ЕС да се произнесе за ситуацията в България

| обновено на 19.08.20 в 13:02
Снимка: Меланж Булгарен

Протестиращите в чужбина българи ще връчат петиция на представител на Европейската комисия в Австрия, с която ще дадат картина на събитията, породили масовите демонстрации в цялата страна, и ще настоят за официална позиция на институцията, съобщиха за Радио България сънародници в Австрия.

Сънародниците ни призовават Европейският съюз да се произнесе за липсата на съдебна реформа у нас, за съмненията за срастване на съдебната с изпълнителната власт, за съмненията за злоупотреби със средства от еврофондовете, за ограничената медийна свобода, за провала на правителствата на Бойко Борисов в борбата с корупцията. Подписалите петицията задават и въпроса защо се подкрепя кабинет, позволяващ всичко това.Един кръг от олигарси ефикасно създаде паралелна държава, която упражнява властта чрез бизнеса, съдебната система, медиите, полицията и апаратурата за сигурност. Българската мафия произхожда от Държавна сигурност и се възползва от безсилието на съдебния надзор на ЕС, успявайки да разшири обхвата си, използвайки известната от комунистическо време тактика на заплахи и компромати”, се казва в петицията на българите зад граница, подкрепящи протестите в България.

В нея те изтъкват липсата на свобода на медиите и състоянието на правосъдната система като най-големите проблеми пред страната ни. “Появяват се все повече сведения за това, че съдебната система е инструмент за заплахи, изнудвания и държавни превземания”, подчертават сънародниците ни в документа.Според изразяващите гражданската си позиция българи Европейската комисия, която трябва да действа като гарант на договорите на ЕС, умишлено си затваря очите за случващото се у нас, “макар и да е очевидно, че европейските фондове са жизнената сила на мафията”. Българите зад граница казват още, че превземането на държавата е станало възможно само чрез лесното и безконтролно използване на средства от ЕС.

Петицията ще бъде в връчена в 
16 часа днес следобед във Виена, информира Блогът на българите в Австрия Меланж Булгарен.

Събитието ще бъде придружено от символична акция със завързване на очите в знак на несъгласие с мълчанието на европейските институции.

Снимки: Меланж Булгарен - Блогът на българите в Австрия

Още от категорията

„Животът ни е даден, за да се учим да ставаме по-силни”, казва Ирина Недялкова.

„Не бива да губим време и енергия в мисли за самосъжаление”, убедена е психоложката Ирина Недялкова

Визитната й картичка е толкова шарена, че откъдето и да я погледнеш, все е интересна. Ирина Недялкова е родена в Русия, в Нижни Новгород. През 1986 г. завършва Горкиевския политехнически институт с инженерна специалност. След това се премества да работи в..

публикувано на 27.04.10 в 10:01
Нона Караджова се смята за един от най-щастливите министри на околната среда, защото има подкрепата на целия кабинет.

България подкрепя инвестициите за “зелената” икономика

Тази година темата на провелите се “Виенски икономически разговори в София” бе “Екологична икономика за зелена България”. По думите на българският министър на околната среда Нона Караджова България води политика в подкрепа на “зелената” икономика. От една..

публикувано на 27.04.10 в 09:18

Програми за включване на безработни младежи на пазара на труда

Глобалната икономическа криза, която засегна и България, донесе със себе си и голяма безработица. Сериозна част от безработните у нас са млади хора, много от които без особени професионални умения. Това срива шанса им да си намерят работа в тежките месеци..

публикувано на 27.04.10 в 09:05