Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Сънародниците ни зад граница призовават ЕС да се произнесе за ситуацията в България

| обновено на 19.08.20 в 13:02
Снимка: Меланж Булгарен

Протестиращите в чужбина българи ще връчат петиция на представител на Европейската комисия в Австрия, с която ще дадат картина на събитията, породили масовите демонстрации в цялата страна, и ще настоят за официална позиция на институцията, съобщиха за Радио България сънародници в Австрия.

Сънародниците ни призовават Европейският съюз да се произнесе за липсата на съдебна реформа у нас, за съмненията за срастване на съдебната с изпълнителната власт, за съмненията за злоупотреби със средства от еврофондовете, за ограничената медийна свобода, за провала на правителствата на Бойко Борисов в борбата с корупцията. Подписалите петицията задават и въпроса защо се подкрепя кабинет, позволяващ всичко това.Един кръг от олигарси ефикасно създаде паралелна държава, която упражнява властта чрез бизнеса, съдебната система, медиите, полицията и апаратурата за сигурност. Българската мафия произхожда от Държавна сигурност и се възползва от безсилието на съдебния надзор на ЕС, успявайки да разшири обхвата си, използвайки известната от комунистическо време тактика на заплахи и компромати”, се казва в петицията на българите зад граница, подкрепящи протестите в България.

В нея те изтъкват липсата на свобода на медиите и състоянието на правосъдната система като най-големите проблеми пред страната ни. “Появяват се все повече сведения за това, че съдебната система е инструмент за заплахи, изнудвания и държавни превземания”, подчертават сънародниците ни в документа.Според изразяващите гражданската си позиция българи Европейската комисия, която трябва да действа като гарант на договорите на ЕС, умишлено си затваря очите за случващото се у нас, “макар и да е очевидно, че европейските фондове са жизнената сила на мафията”. Българите зад граница казват още, че превземането на държавата е станало възможно само чрез лесното и безконтролно използване на средства от ЕС.

Петицията ще бъде в връчена в 
16 часа днес следобед във Виена, информира Блогът на българите в Австрия Меланж Булгарен.

Събитието ще бъде придружено от символична акция със завързване на очите в знак на несъгласие с мълчанието на европейските институции.

Снимки: Меланж Булгарен - Блогът на българите в Австрия

Още от категорията

Българската нация е сред десетте най-застаряващи

От последния доклад на ООН става ясно, че светът се изправя пред голямо предизвикателство и това е застаряването на населението. То засяга всички части на света, но най-силно се отразява на развитите държави. По данни на организацията България е на пето..

публикувано на 20.01.10 в 09:44

Ще се избавим ли от останките на старите автомобили по улиците

Изоставените стари автомобили отдавна представляват сериозен проблем за столицата ни и по-големите градове на страната. Виждаме ги често на паркинга до блока, в който живеем, по тротоарите и дори по оживените улички в центъра на града. Освен че създават..

публикувано на 20.01.10 в 09:42
Скандалът около конфликта на интереси на българския кандидат за еврокомисар и последвалото го слабо представяне на Румяна Желева при изслушването в Европарламента поставиха под заплаха съставянето на новата Европейска комисия и логично доведоха до компромиса с оттеглянето на кандидатурата й.

Кандидатурата на Румяна Желева за еврокомисар – изпитание за България и за Европейския парламент

В писмо до премиера Бойко Борисов българският кандидат за еврокомисар и външен министър Румяна Желева заяви, че се оттегля от всичките позиции, които заема. Решението се очакваше, но закъсня, защото беше във висока степен функция от позицията на..

публикувано на 20.01.10 в 09:01