Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сънародниците ни зад граница призовават ЕС да се произнесе за ситуацията в България

| обновено на 19.08.20 в 13:02
Снимка: Меланж Булгарен

Протестиращите в чужбина българи ще връчат петиция на представител на Европейската комисия в Австрия, с която ще дадат картина на събитията, породили масовите демонстрации в цялата страна, и ще настоят за официална позиция на институцията, съобщиха за Радио България сънародници в Австрия.

Сънародниците ни призовават Европейският съюз да се произнесе за липсата на съдебна реформа у нас, за съмненията за срастване на съдебната с изпълнителната власт, за съмненията за злоупотреби със средства от еврофондовете, за ограничената медийна свобода, за провала на правителствата на Бойко Борисов в борбата с корупцията. Подписалите петицията задават и въпроса защо се подкрепя кабинет, позволяващ всичко това.



Един кръг от олигарси ефикасно създаде паралелна държава, която упражнява властта чрез бизнеса, съдебната система, медиите, полицията и апаратурата за сигурност. Българската мафия произхожда от Държавна сигурност и се възползва от безсилието на съдебния надзор на ЕС, успявайки да разшири обхвата си, използвайки известната от комунистическо време тактика на заплахи и компромати”, се казва в петицията на българите зад граница, подкрепящи протестите в България.

В нея те изтъкват липсата на свобода на медиите и състоянието на правосъдната система като най-големите проблеми пред страната ни. “Появяват се все повече сведения за това, че съдебната система е инструмент за заплахи, изнудвания и държавни превземания”, подчертават сънародниците ни в документа.



Според изразяващите гражданската си позиция българи Европейската комисия, която трябва да действа като гарант на договорите на ЕС, умишлено си затваря очите за случващото се у нас, “макар и да е очевидно, че европейските фондове са жизнената сила на мафията”. Българите зад граница казват още, че превземането на държавата е станало възможно само чрез лесното и безконтролно използване на средства от ЕС.

Петицията ще бъде в връчена в 
16 часа днес следобед във Виена, информира Блогът на българите в Австрия Меланж Булгарен.

Събитието ще бъде придружено от символична акция със завързване на очите в знак на несъгласие с мълчанието на европейските институции.

Снимки: Меланж Булгарен - Блогът на българите в Австрия



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Трима души получиха нови органи след трансплантация

Трима души получиха шанс за втори живот след донорска ситуация, осъществена от екип на “Пирогов” с координатор д-р Христо Христов, съобщиха от изпълнителната агенция “Медицински надзор“. Близките на изпаднал в мозъчна смърт петдесет и девет..

публикувано на 21.04.24 в 13:35

Лошо време за катерене на планински върхове

Условията за туризъм са добри само в по-ниските части на планините, съобщиха от Планинската спасителна служба. По високите места условията остават зимни и се очаква времето да се влоши. Там има мъгла, ветровито е и температурите варират между минус 4 и..

публикувано на 21.04.24 в 10:11

"Капачки за бъдеще" с пролетна акция за закупуване на апаратура за детски и неонатологични отделения

Инициативата за събиране на пластмасови капачки, известна като "Капачки за бъдеще" продължава да генерира положителна енергия. Вече няколко години тя показва как един отпадъчен продукт, като пластмасовите капачки от бутилки може да се превърне в..

публикувано на 21.04.24 в 08:25