Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Училището в Босилеград подготвя новата учебна година с помощ от България

Възможността за обучение в български университети подтиква децата да учат български език в училище, казва директорът на гимназията в Босилеград

Снимка: gimnazija.bosilegrad.rs

Общо 186 ученици ще посещават през новата учебна година гимназията в Босилеград /Република Сърбия/. Това е единственото средно учебно заведение в града, където живеят етнически българи. Преди 6-7 години в училището беше разкрита специализирана паралелка за разширено изучаване на български език. Всяка нова учебна година в нея се записват около 10 – 12 ученици, които постъпват в 9-ти клас. За предстоящата учебна година броят им е 11, но тенденцията е след година класът да намалее, заради демографската криза, засягаща и района на Босилеград – каза директорът на гимназията Владимир Григоров. В интервю за Радио България той обясни, че в момента в сградата на училището тече усилен ремонт, който трябва да приключи до седмица. Така школото ще бъде готово за началото на учебната година, която в съседна Сърбия започва на 1 септември. 

„В момента реализираме проект с Република България за подмяна на дограмата, той се нарича „Европейска гимназия“ и е на стойност 53 хил. евро“ – уточни Владимир Григоров:

„Прозорците и вратите на класните стаи ще бъдат изцяло подменени. Надяваме се до 1 септември всичко да бъде почистено, дезинфекцирано и готово за условията, в които ще работим, да бъдем подготвени. Помощ имаме от България. Благодарни сме на фондация „Българска памет“, която ни обезпечи миналата година с достъп до платформата „Уча се“. Надявам се и тази година да я използваме. Част от обучението отново ще е направено дистанционно. От вкъщи децата ще взимат уроците си. Тази платформа много ни помогна миналата година. Имаме оборудване, необходимо за дистанционна работа, което в последните години спечелихме – лаптопи, интернет. Преподавателите, освен в платформите, си кореспондираха с учениците чрез различните канали за комуникация. Някак изкарахме периода от март до юни. Сега, от 1-ви септември, ще трябва да започнем комбинирана работа. Такива са условията - ще трябва да разделим децата на две групи. Едната ще идва една седмица на училище, другата група - ще посещават следващата седмица. Когато не са в училище, ще бъдат онлайн, на дистанционно обучение вкъщи. Така в училището ще бъдат само половината от децата и то най-много по 15 -16 ученика в стая“.

В босилеградското училище обучението е изцяло на български език, но в специализираните български паралелки на майчиния език са посветени по 4 часа седмично, докато в т.нар. сръбски паралелки, същото време е отделено за изучаване на сръбския. Тази година в 9-ти клас на гимназията са записани общо 47 ученика – 36 с обучение на сръбски и останалите 11 - в паралелката с български език. „Над 90% от завършилите гимназията в Босилеград и тази година са се записали в различни висши училища в България, това е може би най-големият интерес, който кара децата да учат български в училище“ – каза Владимир Григоров:

„Най-много желанието идва от факта, че мнозинството, след завършването на гимназията, се записват в университети в България.

Обаче не всички деца са заинтересовани. Имаме най-често по 10-15 деца за една паралелка и останалите учат сръбски, но и те след това продължават да учат в България“.

Директорът на гимназията в Босилеград се надява на още помощ по съвместни проекти с България, тъй като решаването на други проблемите с материалната база не търпят отлагане. Канализационната система е стара, навсякъде има течове и спешно се нуждае от подмяна. Основният етаж на училището е построен преди близо 80 години, а вторият и третият етаж са надстроявани през 2001-ва година, но от тогава там ремонти не са правени.

Снимки: gimnazija.bosilegrad.rs и Кирил Фалин, БНР

Още от категорията

Село Буковец – между грижата за децата и препитанието на възрастните

Посоките на делника ни отвеждат в село Буковец в северозападната част на страната ни – един от най-обезлюдените и икономически изостанали региони на България, а и в Европа. Селото се намира на 15 км. югозападно от областния град Видин. Оттам..

публикувано на 25.02.21 в 10:47

Болници в София спряха "Зелените коридори" - ваксините свършиха

От Военномедицинската академия в София обявиха, че временно се преустановява имунизацията срещу Covid-19 по т. нар. „Зелени коридори“ в лечебното заведение, поради изчерпване на наличните количества ваксини . В здравното заведение обаче продължава..

публикувано на 25.02.21 в 10:34

1733 са новите случаи на коронавирус, 505 са излекувани

1733 са новите случаи на коронавирус , установени в България през последното денонощие, при направени 12 066 теста . Най-много са новите случаи в София - 464, следват Пловдив - със 139, и Бургас -  с 94-ма новоинфектирани. Това показват данните в..

публикувано на 25.02.21 в 08:29