Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Знамена и униформи от Руско-турската война привличат малчуганите в РИМ Кюстендил

Снимка: РИМ Кюстендил

Деца изработват въстанически знамена в детската музейна работилница в Кюстендил. Темата през август е посветена на Руско-турската освободителна война (1877-1878 г.), както и на Освобождението на Кюстендил от османско владичество на 29 януари 1878 г.

Поводът е Шипченската битка от 9-14 (21-26 август 1877 г.). Отбраната на прохода Шипка е един от важните моменти от хода на войната, които водят до заветното освобождение на България, казаха от музея.

Заниманията запознават децата с тънкостите при изработването на въстанически знамена, както и с техните отличителни знаци – разярения лъв и думите „Свобода или смъртъ“. Малчуганите могат да видят отблизо и пагони от руски и български опълченски униформи, показващи чина на съответните воини. Участниците имат възможност и да облекат и дрехите на героите, за да се потопят по-лесно в историческата епоха.

Работилницата очаква малките откриватели в двора на музея до 21 август, от 14.00 до 18.00 часа.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Пътуване във времето в "Долината на тракийските царе"

Археологическият комплекс “Долината на тракийските царе” в град Шипка днес ще официално отваря врати.   "Той е първият по рода си в страната, а целта му е да представи в пълнота и да развие тракийската култура и изкуство в района на..

публикувано на 09.04.24 в 09:35
Българският храм „Свети Стефан“ в Истанбул

Преди 164 години в Цариград е заявена българската църковна независимост

На 3 април 1860 г. по време на тържествената великденска служба в българския храм „Свети Стефан“ в Истанбул митрополит Иларион Макариополски не споменава името на вселенския гръцки патриарх. Вместо името на патриарх Кирил VII е произнесено това на..

публикувано на 03.04.24 в 10:41

Католици, арменци и протестанти празнуват Възкресение Христово

Католиците в България и по свята празнуват Възкресение Христово . Най-голямата католическа общност живее в Пловдивска област и региона на Свищов. В полунощ срещу неделя на 31 март католическите храмове в България се изпълниха с вярващи, а..

публикувано на 31.03.24 в 10:27