Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България отдаде почит на героите от Илинденско-Преображенското въстание

Снимка: БГНЕС

Всяка година химнът на Странджа оглася историческата местност Петрова нива, където е взето решението за избухване на Илинденско-Преображенското въстание.

„117 години по-късно Петрова нива продължава разказа за величието на българския дух, за свещения български национален идеал, чиято биография е написана със свидна кръв и саможертва, но и с много сила, несломима воля и героизъм. Върху тази изстрадала земя със златни букви завинаги ще останат записани три думи – свобода, обединение, независимост. Думи, които родиха българската нация.“ С тези думи вицепрезидентът Илияна Йотова се обърна към множеството хора, които днес се включиха в традиционното поклонение пред героите и невинните жертви на Илинденско-Преображенското въстание.

Опитите за делене на героите на Илинденско-Преображенското въстание и за пренаписване на историята вицепрезидентът определи като кражба на памет, оскверняване на саможертвата, предателство към миналото. „Илинденско-Преображенското въстание изгради българската ни идентичност, формира самосъзнание и български дух. Няма място нито за премълчаване, нито за свенливо споменаване“, посочи Илияна Йотова, която бе официален гост на поклонението. По думите ѝ, тракийските бежанци заслужават справедливост, но „през последните години българското правителство изостави въпроса, явно за него е политически некоректен“.

Йотова коментира и проекта за конституция на управляващата партия ГЕРБ

„Когато говорим за Конституция и за съгласие, трябва добре да разбираме смисъла на думите „свобода“, „обединение“, „независимост“, които са записани в тази историческа местност Петрова нива“, каза Илияна Йотова.

„Очевидно е, че това е последното оръжие, последният инструмент, с който една власт се стреми на всяка цена да запази властовите си позиции… Смятам, че с този проект, който е обиден първо за юристите, обиден за нас като народ, се цели да се суспендира духа и философията на българската Конституция и от чисто политическа конюнктура и партиен егоизъм да се хвърли страната в една безпрецедентна криза оттук нататък“, изтъкна вицепрезидентът.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Застудяване, придружено с жълт и оранжев код за валежи в сряда

В сряда , 17 април, минималните температури в страната ще са между 13 и 18°, в София 13°. По-ниски се очакват в Северозападна България. През деня ще има дъждовна облачност с валежи от дъжд, по-интензивни след обяд. Значителни  валежи се очакват на..

публикувано на 16.04.24 в 20:15

Сребърни медали за България от Олимпиадата по експериментални науки

Два сребърни медала спечелиха българските отбори в Европейската олимпиада по експериментални науки EOES 2024, която се проведе от 7 до 14 април 2024 г. в Люксембург, съобщиха от Министерството на образованието и науката. Учениците ни се..

публикувано на 16.04.24 в 17:09

Традиционната журналистика у нас няма своя младежка публика

Според изследване на Националния статистически институт (НСИ) за 2023г. над 88% от домакинствата в Българияимат постоянен достъп до Интернет. Повечето потребители изпoлзвaт aĸтивнo oнлaйн мpeжaтa вceĸи дeн, а над 95% от тях ca aĸтивни и в социалните..

публикувано на 16.04.24 в 10:50