Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Български премиери на музикалния фестивал в Правец

Проф. Борислава Танева: „Необходими са мярка и вкус, добра енергия и оптимизъм“

Снимка: mozartfest.eu

„Пет премиери на творби от български автори, представени от български изпълнители. Може да звучи нескромно, но мисля, че това е сериозен принос, имайки предвид трудностите, през които преминават музикантите у нас в последно време“ – така проф. Борислава Танева, артистичен директор на музикалния фестивал „Моцартови празници“ – Правец, представя накратко предстоящите концерти.

Борислава Танева
„Нашата концепция е всяка година фестивалът да има своето мото. През 2019-а беше „Младите“, а тази – „Премиерите“ – пояснява проф. Танева. – Това е и акцентът сега – в петте концерта от програмата има шест премиери. Известно е, че този фестивал се поддържа изцяло от местния туристически бизнес, а това е още една област, пострадала сериозно от пандемията и забраните, свързани с нея. Наред с българската култура – до последния момент не беше ясно дали ще има фестивал. Миналата година, когато с екипа на фестивала обмисляхме програмата, не предполагахме какво ни чака, но се спряхме предимно на български изпълнители. Поканени са пет елитни български състава. 


Наложи се да се откажем от оперен спектакъл. Споменавам го, защото фестивалът дълги години представяше оперни заглавия. Искахме тази традиция да бъде продължена, имахме и общ проект с Пловдивската опера, но беше невъзможно да го осъществим. Затова избрахме друго музикално-сценично произведение, с което да открием фестивала. В прекрасната атмосфера на парка и сцена „Езерото“ започваме (на 21 август) с премиера на детския мюзикъл „Пепеляшка“ в изпълнение на чудесните деца от вокална група „Бон Бон“, продуцент е Рози Караславова.“

Оркестрацията на „Пепеляшка“ е дело на Румен Бояджиев-син, а музиката – на Борислава Танева.

Във втория фестивален ден е матинето на квартет „Филхармоника“, в който са водещи музиканти от Софийската филхармония. Наред с  произведения от Моцарт и Бетовен, те ще изпълнят за първи път цялостно квартет „Кипариси“ от Дворжак, по думите на проф. Танева – красива музика, придружена от също толкова красиви четиристишия.

В традиционната „Среща с автограф“ (на 22 август) ще гостува Ваня Монева – известен хоров диригент, продуцент в БНР. Същата вечер е концертът на най-младия независим български камерен оркестър Drop Down Community, който ще изпълни музика от Моцарт, както и премиера на Камерна симфония от композитора Румен Бояджиев-син.

Drop Down Community има много интересен поглед върху класическата музика – продължава проф. Танева. - Според техните думи, те я „изваждат от нафталина“, за да я приближат до младите слушатели. Оркестърът има много фенове, които очакваме сред публиката. Сигурна съм, че тя ще оцени и премиерата на „Малко нощна музика – 2“ – авторски проект на Ангел Заберски върху класически произведения, в изпълнение на неговото джаз трио. 

В неделя, на сцената пред общината на гр. Правец, е концертът на женския народен хор „Ваня Монева“, който още с обявяването на програмата разбуди лека дискусия трябвалидаимафолклор в „Моцартовите празници“. Макар че за пръв път подобен състав присъства в програмата, почитателите на музиката в Правец помнят, че на същата сцена преди време е имало и рок, и фолклор… Най-голямото предизвикателство в случая прие композиторът Георги Андреев, който специално за този концерт написа произведение върху теми на Моцарт и мелодии от нашия фолклор. Убедена съм, че ще е интересно – той е майстор на хоровата партитура. Ще чуем и пиеса от Хенри Пърсел в обработка на Димитър Христов – диригент на ОНМ на БНР.

Моцарт е цивилизация, красота, сам по себе си – съвършенство. От всяка негова нота искри любов, искри чувство и истина. Може да бъде открит навсякъде, стига да има добра енегрия, любов и вяра в това, което правиш. Разбира се – и оптимизъм. Стига да има мярка и вкус, могат да се правят невиждани съчетания от стилове и култури. Ако погледнем назад в историята, много от новаторските явления, не са били посрещани добре в началото, но постепенно са се утвърждавали като прогресивни. Така че – елате и чуйте сами. Ако сме успели – това ще е още един принос на XVI-то издание на „Моцартови празници“.

Чуйте повече в звуковия файл.

Снимка: архив БНР


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Музикантите от X-R@Y са готови с новата си песен – "Върни се при мен"

Група X-R@Y, известна с нестандартните си звукови търсения, включващи гъдулка, е готова с нова песен – "Върни се при мен". Тяе посветена на спомена за летните емоции и търсенето на лятото и любовта вътре и извън нас. Носталгичната нотка на..

публикувано на 13.03.24 в 10:15

„Мистерията на българските гласове“ и „Quarto“ Quartet излизат пред софийската публика

„Мистерията на българските гласове“ и „Quarto“ Quartet представят „Гласове и струни“ в столичната зала „България“. След успешно представяне в Италия в градовете Белуно и Венеция в началото на февруари 2024, изпълнителите отново се събират пред..

публикувано на 12.03.24 в 18:54

"Напред" – рок завръщането на Тома Здравков

След редица интересни изживявания в различни жанрове и на различни сцени, беше въпрос на време Тома Здравков да се завърне към суровото рок звучене с нова песен. И както говори заглавието ѝ – "Напред" – натрупал разнообразен опит, Тома продължава..

публикувано на 12.03.24 в 10:15