Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

43-ти ден на недоволството - протести и контрапротести

Снимка: БГНЕС

В 43-тия ден на протести продължават блокадите на три ключови столични кръстовища. Недоволните настояват за оставка на правителството и главния прокурор Иван Гешев, както и за машинно гласуване. На площад „Независимост“ се събират участниците в традиционния вечерен протест.

Инициаторите на протестите от „Отровното трио“ дадоха отчет през социалните мрежи за събраните до момента дарения в подкрепа на гражданското недоволство. До момента  на обявената от триото сметка са събрани 65 553.96 лв. От тях досега са изразходвани 17 570 лв. Те са отишли за палатки, спални чували, озвучаване, храна и др.

В същото време за по-малко от 24 часа подписка събра над 5000 подписа от жители на София с настояване за премахване на блокадите в столицата, ако са незаконни. Възмутените граждани са се събрали пред сградата на Столичната дирекция на вътрешните работи.

През деня протестиращи блокираха сградата на Антикорупционната комисия с искане за среща с председателя на комисията Сотир Цацаров, но такава не се състоя.

Партията „Да, България“ поиска отваряне на досиетата за прехода, а пред централата й се проведе протест, воден от бившия евродепутат Николай Бареков. Бареков настояваше за отговор от ръководството на партията за финансирането й, предават репортерите на БНР.

Поредният голям протест е планиран за тази вечер в Пловдив. Той трябва да премине с участието на проф. Велислав Минеков от т.нар. „Отровно трио”. Протестиращите се събират на площад „Съединение“. В призива в социалните мрежи организаторите заявяват, че демокрацията у нас е под заплаха и правят паралел със ситуацията в Беларус, съобщава БНР Пловдив. От общината съобщиха, че не е разрешено блокирането на булеварди и кръстовища в града, тъй като организаторите не са подали в срок уведомление в общината.

Остава палатковият лагер във Варна. Там за днес е предвиден протестен поход под надслов „Яйца за Марешки“.

Снимки: БГНЕС


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В края на седмицата времето остава облачно и дъждовно

В петък , 19 април, минималните температури в страната ще са между 2 и 7°, в София 1°. Облачността ще е значителна, с разкъсвания по поречието на Дунав. По обяд в Рило-Родопската област ще завали. Дъждът до вечерта ще обхване Южна България...

публикувано на 18.04.24 в 20:20

Рисковете за страната идват от образованието, демографията и здравеопазването

10 основни риска пред страната за идната декадапосочва националното експертно проучване, озаглавено "Десет години, десет риска пред България", предава БТА. "Влошаване на системата на образованието“ е водещият риск посочен от допитването...

публикувано на 18.04.24 в 19:50

България днес - 18 април 2024 г.

В „България днес“ на 18 април, Световен ден на радиолюбителите, разговаряме с Виктор Маринов, отдаден на радиото от 1977 г., след това се спираме на конвенционалните форми на журналистиката и въпроса доколко те намират отклик у младата публика в контекста..

публикувано на 18.04.24 в 19:00