Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

48-ми ден на гражданското недоволство - оставки все още няма

Снимка: Ани Петрова

Организаторите на продължаващите 48-ми ден в София протести с искане за оставките на премиера Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев призовават за масов протест на 2 септември, когато се очаква парламентът да проведе първото си заседание след ваканцията.

В София остават блокадите с палаткови лагери на три централни кръстовища. Към момента обстановката в лагерите е спокойна. Сред обитателите им има българи, дошли специално заради протестите от чужбина. Един от тях е Александър Георгиев, който живее в Австрия. "Крайно време е българското общество да разбере, че е нужна тотална промяна", каза той в интервю за БНР. Той подчерта, че българите трябва да се научат на избори задължително  да ходят до урните. "Всеки един от нас трябва да упражни своето право на глас. Хора, гласувайте, за да не бъдете употребявани!", призова той.

По време на вчерашната 47-та вечер на гражданското недоволство адвокат Николай Хаджигенов от „Отровното трио“ обяви, че е внесъл в Прокуратурата искане по Закона за достъп до обществена информация да му бъде отговорено, дали главният прокурор Иван Гешев живее в държавната резиденция в Бояна.

Пред НДК контрапротестиращи събират подписи за импийчмънт на президента Румен Радев и срещу блокадите на възлови кръстовища в столицата.

Снощи се проведоха традиционните протести и в други градове на страната. Във Велико Търново недоволни от управлението преминаха с протестно автошествие по главния път София – Варна, но до блокади не се стигна.

За 46-та вечер шествие премина и по улиците на крайдунавския град Русе. В Пловдив граждани настояха за оставки на кабинета и главния прокурор на митинг пред сградата на общината в града, съобщи БНТ.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Жълт код за опасни валежи в 11 области на страната и София

В четвъртък , 25 април, през страната ще премине студен атмосферен фронт. Ще вали и прегърми над цяла България. Има условия за градушки. Минималните температури ще са между 7 и 12°, в София 7°. Максималните температури ще са от 10-13° на запад, до..

публикувано на 24.04.24 в 19:14

България днес - 24 април 2024 г.

За силата да намерим себе си – в България или в чужбина –  говорим в "България днес" на 24 април. За ятото на белите лястовици – млади българи, които намират пристан близо до географския център на страната ни – разказва репортаж от Габрово. Мая Кефалова..

публикувано на 24.04.24 в 19:00

Празничните събития за Деня на храбростта в гарнизоните в страната

Военнослужещи от различни гарнизони на страната ще проведат празнични събития на 25, 26, 29, 30 април и 2 май по повод предстоящия 6 май – Ден на храбростта и празник на Българската армия. Гражданите ще могат да се запознаят с техниката и..

публикувано на 24.04.24 в 18:38