Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

48-ми ден на гражданското недоволство - оставки все още няма

Снимка: Ани Петрова

Организаторите на продължаващите 48-ми ден в София протести с искане за оставките на премиера Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев призовават за масов протест на 2 септември, когато се очаква парламентът да проведе първото си заседание след ваканцията.

В София остават блокадите с палаткови лагери на три централни кръстовища. Към момента обстановката в лагерите е спокойна. Сред обитателите им има българи, дошли специално заради протестите от чужбина. Един от тях е Александър Георгиев, който живее в Австрия. "Крайно време е българското общество да разбере, че е нужна тотална промяна", каза той в интервю за БНР. Той подчерта, че българите трябва да се научат на избори задължително  да ходят до урните. "Всеки един от нас трябва да упражни своето право на глас. Хора, гласувайте, за да не бъдете употребявани!", призова той.

По време на вчерашната 47-та вечер на гражданското недоволство адвокат Николай Хаджигенов от „Отровното трио“ обяви, че е внесъл в Прокуратурата искане по Закона за достъп до обществена информация да му бъде отговорено, дали главният прокурор Иван Гешев живее в държавната резиденция в Бояна.

Пред НДК контрапротестиращи събират подписи за импийчмънт на президента Румен Радев и срещу блокадите на възлови кръстовища в столицата.

Снощи се проведоха традиционните протести и в други градове на страната. Във Велико Търново недоволни от управлението преминаха с протестно автошествие по главния път София – Варна, но до блокади не се стигна.

За 46-та вечер шествие премина и по улиците на крайдунавския град Русе. В Пловдив граждани настояха за оставки на кабинета и главния прокурор на митинг пред сградата на общината в града, съобщи БНТ.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Рисковете за страната идват от образованието, демографията и здравеопазването

10 основни риска пред страната за идната декадапосочва националното експертно проучване, озаглавено "Десет години, десет риска пред България", предава БТА. "Влошаване на системата на образованието“ е водещият риск посочен от допитването...

публикувано на 18.04.24 в 19:50

България днес - 18 април 2024 г.

В „България днес“ на 18 април, Световен ден на радиолюбителите, разговаряме с Виктор Маринов, отдаден на радиото от 1977 г., след това се спираме на конвенционалните форми на журналистиката и въпроса доколко те намират отклик у младата публика в контекста..

публикувано на 18.04.24 в 19:00

Жълт код за значими валежи за 6 области на Източна България

В четвъртък , 18 април, минималните температури в страната ще са между 5 и 10°, в София 5°. Ще е облачно. Валежи сутринта ще има предимно в Източна България. Остава ветровито, с умерен, в Дунавската равнина – силен, студен северозападен вятър...

публикувано на 17.04.24 в 21:00