Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Новите наредби за биосигурност - сериозна пречка за някои селски стопани

Снимка: БГНЕС

Наскоро Министерството на земеделието и храните обяви, че фермерите могат да кандидатстват за средства за възстановяване на щетите, причинени от остро заразни заболявания по свинете, дребните преживни животни и птиците. Средствата, които надхвърлят 15 млн. лева (7,5 млн. евро) са част от подмярката за възстановяване на селското стопанство от Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г.  Целта е да се предостави възможност на свиневъдни, птицевъдни, козевъдни и овцевъдни стопанства да преодолеят неблагоприятните икономически последици и да възстановят популацията на стопанствата си.

Това, което притеснява някои от свиневъдите, претърпяли значителни загуби покрай африканската чума по свинете е новият закон за ветеринарно-медицинската дейност и наредбата за обещетения. Според свиневъда Вихрен Димитров, наредбата за обезщетения не осигурява на фермерите защита при евентуални заболявания по животните.

„Ние като оператори няма да получим нищо от държавата, докато преди получавахме обезщетения – посочва свиневъдът. – Това за нас означава, че идеята е браншът да не работи в този вид, който е работил досега. Ако сравним нашия отрасъл с този на птицевъдите разликата е огромна. На тях се плаща авансово, получават помощи заради птичия грип, а ние не. Това за мен е двоен стандарт. Явно Брюксел има интерес България и Румъния да не развиват свиневъдството, за да няма конкуренция. В ЕС има свръх производство на свине, само за миналата година са внесени 120 тона свинско месо у нас, това са милион и половина прасета. Като изчислите стойността – вие си направете извода дали държавата мисли за развитието на този бранш."

Янко Иванов
Според заместник-министъра на земеделието Янко Иванов обвиненията в двоен стандарт са неоснователни. В интервю за програма „Хоризонт“ на БНР той посочи, че за периода от 2018-а досега в сферата на свиневъдството са изплатени около 170 милиона лева, покрай африканската чума. Иванов подчерта, че мерките за биосигурност трябва да се вградят в целия производствен процес, за да достигнем европейските стандарти:

Откакто въведохме новите мерки, ние нямаме заразени свине в индустриалните ферми – посочи Янко Иванов. –Значи мерките са били правилни, макар и непопулярни. Ние предлагаме възможност за инвестиционна подкрепа, за да се повишат мерките за биосигурност. Тоест ние казваме какво трябва да се направи, за да дадем пари. Освен това даваме възможност на фермерите да си закупят нови животни. Несправедливо и черногледо е да се говори, че държавата нищо не прави".

За финансова помощ от държавата могат да кандидатстват земеделски стопани, които са засегнати от силно заразна болест, довела до унищожаване на животни. Максималната сума за подпомагане възлиза на близо 2 млн. лв., като не е определен минимален размер.

Снимки: БГНЕС

Още от категорията

Програма ще насърчава производството на уникалните български продукти

Национална програма ще насърчава производството и употребата на уникалните за различните райони на България продукти. В работната група за създаването й са включени представители на министерствата на земеделието, на икономиката, на регионалното развитие,..

публикувано на 01.08.21 в 10:01
Асен Василев

Служебното правителство иска актуализация на бюджета

Днес ще бъде представено предложението на служебното правителство за актуализация на бюджета. Това ще стане на Третия обществен съвет към министъра на финансите, предаде репортерката на БНР Марта Младенова. Според министър Асен Василев се очаква..

публикувано на 22.07.21 в 06:25

България на картата на соларната енергетика

Новите цени на електроенергията, влезли в сила от началото на този месец, за пореден път предизвикаха недоволство от страна на бизнеса. Най-простото обяснение защо е необходимо това поредно повишение, са по-високите цени на въглеродните емисии, които за..

публикувано на 21.07.21 в 11:10