Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Небеста – утопичното селце, за което мнозина мечтаем

7
Снимка: Facebook /Огнян Стефанов

Пандемията от Covid-19 накара много хора да променят начина си на живот и да преоценят кое за тях е наистина важно. В стремежа си да гарантират своята сигурност и да пощадят психиката си, някои преоткриха българското село. Други намериха време да се доверят на интуицията си и да осъществят идеи, които са отлагали с години. Или да се посветят на такива, които им хрумват на мига, например - докато пазаруват със семейството си в слънчев следобед. Оказва се, че тъкмо така пред погледа на фотографа Огнян Стефанов е изплувал образът на мечтано райско кътче. Първоначалният замисъл обаче е съвсем друг:

„Дъщеря ми пожела да ѝ купя силиконово лепило. След като ѝ го взех, заедно с кутия клечки за зъби, тя започна да си прави къщичка. Слагаше обаче твърде много клечки и лепило и исках да ѝ покажа как да направи по-голяма структура с по-малко материал. Така започнах да строя една кула и докато ѝ показвах как се получават нещата, постепенно макетът прерасна в едно селце нависоко. Реших, че това не е лоша идея, на която мога да придам по-реалистичен вид.“



Освен с уютни за живеене къщи, населеното място разполага с множество стопански постройки, складове за провизии, висока наблюдателна кула, библиотека, места за отдих и спорт. Всичко това е създадено от всевъзможни изделия за еднократна употреба от дърво – бъркалки за кафе, дървени шишчета и клечки от сладолед, съединени с помощта на фибран и гипс. Макар да е изцяло въображаемо, селцето бързо се сдобива с име, което прекрасно приляга на неговата цел да се издига високо в небето – Небеста – Skyville.



Огнян признава, че у нас в Родопите има места, където подобно селище би се вписало безупречно, заради чистотата и спокойствието наоколо
. Например около язовир „Широка поляна“ или в местността Беглика. И все пак, тъй като е реалист, фотографът определя своя макет като утопия. За жалост, причината според него се крие в манталитета и отношението на някои хора към постиженията на другите:



„Ако един човек има една добра идея, ще се намерят 10, които ще са против. Без ясни мотиви, просто ей така – напук. Изпитвал съм го на собствен гръб. Убеден съм, че от административна гледна точка ще има много спънки. Утопия го наричам и защото това е едно твърде чисто място, което не виждам как би могло да съществува в днешния свят. Винаги ще се намери зрънце злоба, което ще зарази мястото.“

Освен заради чистотата, спокойствието и отдалечеността от хората, Небеста може би е нависоко и по друга причина. Още от малък, погледът на Огнян често бил отправен нависоко към небесната шир. Мечтата му била да бъде летец, също като своя дядо, но така и не успява да премине през необходимите медицински прегледи. За кратко учи в Техническия университет, после избира журналистиката, а накрая го завладява магията на фотографията. Забелязан е от списание „Криле” и това го доближава отново до неговата страст – самолетите. По-късно започва работа за Военновъздушните сили, а днес е видеооператор в Президентството на Република България.



Богатото му въображение и сръчност спечелват на Огнян уважение сред колекционери и създатели на стендови модели. Планираните до момента две специализирани изложения, на които Небеста трябваше да бъде показана, са осуетени от извънредното положение. Фотографът обаче не губи надежда, че ще я видят и други хора, освен семейството му и приятелите в социалните мрежи, тъй като през октомври, ѝ предстои изложба в София.

Снимки: Facebook /Огнян Стефанов



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Жълт код за обилни валежи е подаден за 7 области на юг и по Черноморието

В събота , 20 април, минималните температури в страната ще са между 2 и 7°, в някои котловини на югоизток и до 0°, в София 2°. През деня на изток ще е облачно с валежи от дъжд, на места значителни. На запад до обяд ще има разкъсана облачност, после..

публикувано на 19.04.24 в 20:10

България днес - 19 април 2024 г.

В "България днес" на 19 април говорим за успеха на българката Албена Василева от Чикаго, представяме ви уникалната изложба на автентични български килими, изложена в Париж и правим виртуално пътешествие до Казанлъшката гробница, открита на днешната..

публикувано на 19.04.24 в 19:00
Андрей Пленкович

По съседски: Събития с балкански адрес

В изборната битка между премиер и президент в Хърватия печели премиерът Премиерът на Хърватия Андрей Пленкович и президентът Зоран Миланович се изправиха един срещу друг на извънредни парламентарни избори в страната. Борещият се за..

публикувано на 19.04.24 в 10:45