Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Видинчанин покори връх Монблан в поход срещу диабета

Снимка: Радио Видин

Мартин Петров от крайдунавския град Видин покори Монблан. Изкачвайки най-високия алпийски връх в цяла Западна Европа (4809 метра), българинът сбъдна една своя мечта и посвети успеха си на борбата с диабета.

„Това е инициатива на „Лайънс Клуб“ – Видин, която членовете на клуба стартираха преди три години, за да помогнат на всяко едно дете и неговото семейство в борбата с Диабет тип 1“ – обяснява Мартин, цитиран от БТА. Те подемат своеобразен „поход срещу диабета“, поставяйки се в ситуации, изискващи кураж, постоянство, учене, тренировки, силна психика, упорство.

Стартирахме проекта преди 3 години със серия сериозни предизвикателства, първото от които бе прекосяване на Черно море и целия Дунав до Видин по вода. Последва национален поход срещу диабета по суша, въздух и вода, с който привлякохме внимание към темата диабет тип 1 при децата от България и успяхме да наберем необходимите средства за проекта“.

Интересното при тези предизвикателства е, че никой от участниците не е имал предишен опит в дейностите по тях. „Така стигнахме до убеждението, че няма невъзможни неща и единодушно решихме да се включим в българска експедиция до Монблан“ – разказва още Мартин. Споделя, че допреди 10 месеца най-високото място, на което се е качвал, е четвъртият етаж на жилищния блок, в който живее. Мотивира го стремежът да докаже, че много неща са възможни, когато има желание и добра кауза. Физическата и техническата подготовка му отнема около година, помага му фирма, базирана в родния му град.

Експедицията до връх Монблан отнема 5 дни, включително аклиматизационните изкачвания, предшестващи атаката. В състава на 5-членната българска група има алпинисти от София, Варна, Пазарджик, Враца и Видин.„Нямам потвърдена информация, но към момента това е най-голямата българска група, покорила Монблан“ – казва Мартин. Достигайки до върха, той престоява там около 8 минути – достатъчни за бърз поглед от покрива на Европа и само няколко снимки.

„Успях с воля. Хората трябва да вярват в себе си и да искат да успеят“ – казва българинът в интервю за БНР-Видин.

Съставил: Елена Каркаланова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Александър Асенов

Александър Асенов с два медала от Световното по лека атлетика за спортисти с интелектуални увреждания

Александър Асенов спечели титлата на 200 метра на Световното първенство по лека атлетика в зала за спортисти с интелектуални увреждания в Реймс, Франция. Златното отличие е втори медал за нашия атлет от шампионата, след като успя да извоюва..

публикувано на 25.02.24 в 11:12
Станимир Беломъжев

Сребърен медал за България на СК по ски ориентиране

Станимир Беломъжев спечели сребърен медал в спринта от Световната купа по ски ориентиране в Хааня  (Естония). Беломъжев, който е двукратен световен шампион в дисциплината, остана на 9 секунди от победителя Никлас Екснтрьом (Финландия) 17:02 мин.,..

публикувано на 23.02.24 в 18:09

Кубрат Пулев и Махмуд Чар ще премерят сили в София

На 30 март Кубрат Пулев ще се изправи срещу Махмуд Чар в спор за редовната световна титла на WBA. Двубоят ще се проведе в "Арена София". "Това е едно невероятно събитие. Имаше много трудни решения. Правим невероятното и невъзможното, за да е пред..

публикувано на 22.02.24 в 14:38