Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По съседски ...

Събития с балкански адрес, 24-28 август 2020 г.

Парламентарни избори в Черна Гора вещаят край на ерата на Джуканович

В условията на остра икономическа криза на 30 август в Черна Гора са свикани парламентарни избори. Очакваната активност на избирателите е 70%. Според социолозите управляващата от 30 години Демократична партия на социалистите на президента Мило Джуканович ще вземе до 35% от вота. Двете опозиционни партии - Демократичният фронт и Демократична Черна гора, ще имат, съответно, 25% и 15% от бюлетините. Управлението вероятно ще зависи от представянето на двете етнически партии на албанците и на бошняците. Сърбите са над 30% от населението в Черна гора и са недоволни от влизането на страната в НАТО, предаде БТА.


Гърция разширява териториалните си води в Йонийско море до 12 мили

На фона на острото напрежение с Турция в Източното Средиземноморие, Гърция разширява  своите териториални води в Йонийско море от 6 на 12 морски мили, заяви премиерът Кириакос Мицотакис. Това стана след като парламентът в Атина ратифицира морските споразумения на страната с Италия и Египет, съобщи “Keep talking Greece”. Мицотакис поясни, че външният министър Никос Дендиас ще отиде в Тирана, за да преговоря с Албания за демаркацията на морските граници между двете съседни държави - проект, разработен през последните няколко години. Подложен на критика, че са застрашени национналните интереси на страната, албанският премиер Еди Рама написа във Фейсбук, че „морето и сушата не се дават като подаръци“ и гръцката акция не променя постигнатите вече договорености по въпросамежду Тирана и Атина, предаде агенция БГНЕС. 


От 1 септември в Румъния отварят кина, театри и ресторанти

Румънският президент Клаус Йоханис съобщи, че от 1 септември в страната може да отворят театрите, кината и вътрешните пространства в ресторантите, съобщи сайтът Ziare.com. Има две области, които е много важно да възобновят дейността си. „Първата, на която много държа, е културата. Театрите и кината ще могат да отворят при специални условия за безопасност, със свободни места между зрителите, с маски“, посочи Йоханис. Вторият сектор, който страда и е добре да възобнови дейността си, са хотелите, ресторантите и кафенетата. „Времето се захлажда и скоро няма да са използваеми откритите пространства“, добави президентът. Забраната ще отпадне ден след като на 31 август парламентът гласува поискания от опозицията вот на недоверие към кабинета на премиера Лудвиг Орбан.


Турският президент очаква да открие още газ в Черно море

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган очаква Анкара да открие още находища на природен газ в Черно море. Откритите вече залежи са част от по-голям източник. „Добри новини продължават да идват. Там не може да има само едно находище“, смята турският лидер. На 21 август Ердоган официално обяви, че Турция е открила в Черно море, близо до съединяването на турската, българската и румънските специални икономически зони, големи залежи от природен газ. До 2023 г. властите очакват да започнат доставки на вътрешния пазар. По думите на Ердоган обемът на находището е 320 милиарда кубически метра, които се оценяват на 65 млрд. долара, предаде БТА. Експертите посрещнаха скептично новината защото British Petroleum и Exxon mobil вече са проучвали региона за газ и не са открили нищо обещаващо там.


Най-новият общосръбски празник ще прославя пробива при Добро поле

Ръководствата на Сърбия и босненската Република Сръбска се договориха да въведат нов общосръбски празник, който да обединява всички сърби по света. Денят на сръбското единство, свободата и националното знаме ще се чества на 15 септември, на годишнината от пробива на Солунския фронт през 1918 г., заяви сръбският президент Александър Вучич след срещата му със сръбския член на босненското Председателство Милорад Додик. „Празникът ще се чества във всички сръбски общности в целия свят, за да покажем, че принадлежим към един народ и се радваме на победите си и скърбим за общите беди“, каза Вучич, цитиран от сръбската държавна телевизия. На 15 септември 1918 г. войските на Антантата пробиват българския фронт при Добро поле, а сръбските войски отново окупират Македония.

Съставил: Иво Иванов

Снимки: ЕПА/БГНЕС

Още от категорията

България е готова за реакция при ескалиране на обстановката в Близкия Изток

Във връзка със ситуацията в Близкия изток служебният премиер Димитър Главчев и правителството са в непрекъсната координация с ресорните ведомства и служби за сигурност и следят ситуацията. Има готовност за евакуация на българските граждани...

публикувано на 19.04.24 в 09:26

Български певци подкрепят европейската кампания #ИзползвайГласаСи

Бюрото на Европейския парламент в България организира концерт #ИзползвайГласаСи в подкрепа на кампанията за изборите за Европейски парламент на 9 юни т.г. На сцената на столичния Club Mixtape 5 тази вечер ще се изявят младите певци Дара, Прея, Дара Екимова..

публикувано на 19.04.24 в 07:35

В края на седмицата времето остава облачно и дъждовно

В петък , 19 април, минималните температури в страната ще са между 2 и 7°, в София 1°. Облачността ще е значителна, с разкъсвания по поречието на Дунав. По обяд в Рило-Родопската област ще завали. Дъждът до вечерта ще обхване Южна България...

публикувано на 18.04.24 в 20:20