Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

54-ти ден на антиправителствени протести и контрапротести срещу пътните блокади

Снимка: БТА

Палаткови лагери на три ключови кръстовища по централната градска ос продължават да блокират автомобилния трафик в София в 54-тия ден от антиправителствените протести. Нощта в лагерите е преминала спокойно. В рамките на деня за сутринта е обявена блокада пред Министерския съвет. За 18,30 е насрочено събиране пред сградата на Европейското представителство в София, предаде БНР.

Без сериозни инциденти премина 53-ият ден на протеста, но вечерта завърши със спречкване между полицията и протестиращите. Първият конфликт е възникнал по време на шествието между пл. „Независимост“ и Орлов мост, с което завършва всяка протестна вечер. Протестиращите се опитаха да минат загражденията между бившия Партиен дом и Националната художествена галерия, но бяха спрени от полицаите. Преди началото на протеста пък мъж хвърли запалена факла по сградата на Министерския съвет.

С намесата на адв. Хаджигенов от организаторите и други протестиращи напрежението беше преодоляно. По-малобройно от обичайното, шествието стигна до Орлов мост и протестът завърши.


Основният призив на протестиращите към всички, които искат оставката на правителството и главния прокурор, е да се включат в Националния протест-въстание на 2-ри септември, за когато е насрочено възобновяване на работата на парламента.

Граждани се събраха отново на контрапротест на кръстовището пред Румънското посолство. Те се определят като граждански патрули, чиято цел е да не позволят на протестиращите отново да блокират кръстовището. Около 30-ина души се събраха тази вечер на тротоара пред посолството, за да заявят несъгласието си с продължаващите вече 53-ти ден протести и блокади в центъра на София. Според тях протестите са незаконни и нарушават правата и спокойствието на гражданите, предаде БНР.

Снимки: БТА


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Лошо време за катерене на планински върхове

Условията за туризъм са добри само в по-ниските части на планините, съобщиха от Планинската спасителна служба. По високите места условията остават зимни и се очаква времето да се влоши. Там има мъгла, ветровито е и температурите варират между минус 4 и..

публикувано на 21.04.24 в 10:11

"Капачки за бъдеще" с пролетна акция за закупуване на апаратура за детски и неонатологични отделения

Инициативата за събиране на пластмасови капачки, известна като "Капачки за бъдеще" продължава да генерира положителна енергия. Вече няколко години тя показва как един отпадъчен продукт, като пластмасовите капачки от бутилки може да се превърне в..

публикувано на 21.04.24 в 08:25
Българският патриарх Неофит

Заупокойна света литургия по повод 40 дни от смъртта на патриарх Неофит

Днес се навършват 40 дни от смъртта на българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, съобщиха от Българската патриаршия. По този повод от 9,00 ч. в столичния митрополитски катедрален храм “Света великомъченица Неделя” ще бъде отслужена..

публикувано на 21.04.24 в 06:00