Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Банатски българи дариха средства за параклис-костница в Чипровци

Снимка: Facebook / Anita Komitska

Строящият се в Чипровци католически параклис-костница „Дева Мария – Майка на църквата“ получи значително дарение от 3000 евро за довършване, съобщи директорът на местния исторически музей Анита Комитска.

Дарението е събрано от представители на стари чипровски родове, заселили се след Чипровското въстание от 1688 г. във Винга, област Банат, която днес се намира в Румъния.

Сумата е предоставена от Францис Драгинов, Никола Бегов и Франциск Ферменджин.

В параклиса ще бъдат положени тленните останки на архиепископ Петър Богдан, епископ Илия Маринов и францискански монаси, допринесли за духовния разцвет на стария Кипровец през 17-ти век.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Президентът поздрави юристите за Деня на Конституцията 16 април

На днешната дата с благодарност си спомняме за далновидността, политическата мъдрост и чувството за отговорност на участниците в Учредителното събрание, които преди 145 години в Търново приеха Търновската конституция и положиха основите на..

публикувано на 16.04.24 в 10:08

Български аромати и козметика се представят в Париж

Български аромати и козметика ще участват в започващото днес изложение IN-COSMETICS GLOBAL 2024 в световната столица на парфюмерийната индустрия - Париж, съобщиха от Българската национална асоциация "Етерични масла, парфюмерия и козметика"...

публикувано на 16.04.24 в 06:10

Летните температури се запазват и във вторник

Във вторник, 16 април, минималните температури в страната ще са между 13 и 18°, в София 13°. През деня ще е слънчево. След пладне от запад облачността ще се увеличава и до вечерта в Западна България ще завали. Максималните температури ще са между 27..

публикувано на 15.04.24 в 20:10