Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 178

Снимка: архив

В сила са нови облекчени мерки срещу Covid-19 в България
Три документа, подписани от здравния министър проф. Костадин Ангелов на 31 август, въвеждат облекчени мерки в България от 1 септември. Заповедите регламентират пътуванията към България, организацията на работния и на учебния процес у нас.Постановява се също така от 1-ви септември свижданията в лечебните заведения се разрешават единствено за близките на пациенти в терминален стадий. Работният процес на колективните органи за управление и на служителите да се провежда при възможност в дистанционна форма, или да се установи работно време с променливи граници или работа на смени. Учебният процес ще се осъществява присъствено по изготвените от Министерството на образованието и науката и Министерството на здравеопазването Насоки за работа на системата на предучилищното и училищно образование през учебната 2020-2021 година в условията на Covid-19. Още по темата - ТУК.

Без тест за пристигащите от Турция, Сърбия и Беларус
Лицата, които пристигат в България от Турция, Сърбия и Беларус, се допускат на територията на страната без да представят документ за отрицателен резултат от PCR-тест за Covid-19.

Гърция не отменя изискването за отрицателен PCR тест за туристите
Властите в Гърция удължиха до 15-и септември всички действащи досега изисквания за влизане на туристи в страната. Пристигащите с полети от България, Румъния, Малта и Испания трябва да представят декларация и отрицателен PCR тест за коронавирус. През сухопътната граница "Кулата-Промахон" с тест и декларация влизат всички, дори и гръцките граждани. На Халкидики продължиха с още две седмици строгите мерки със задължително носене на предпазна маска - както в затворени обществени места, така и навън. При спазване на дистанция между туристи е разрешено без маска само къпането на плажа, съобщава кореспондентът на БНР Катя Пеева.

От 1 септември чешките туристи ще пътуват в България без тест и карантина
Решението е отличен напредък и ще подпомогне дейността на туроператорите, работещи на чешкия пазар, каза вицепремиера и министър на туризма Мариана Николова. България е предпочитана туристическа дестинация за семейна почивка от чешките туристи, като през 2019 г. общият брой на туристическите посещения от Чехия е повече от 189 000.

76 са новоустановените и 170 излекуваните от коронавирус
76 са новозаразените с коронавирус в България през последното денонощие при направени 4330 PCR теста, сочат данните на Единната  информационна система. Общият брой на заразените е 16 266 пациенти, като 4154 са активни. 170 са излекуваните през последното денонощие, а общият им брой е 11 483. Хоспитализираните лица са 727, от които 65 се намират в интензивното отделение. 16 души са починали за изминалото денонощие, като общият брой на загубилите битката с Covid-19 в България става 629.

Проф. Николай Габровски: Пикът на заразените беше преди месец. Заболяването се променя

Най-вероятно по-високият дял на смъртните случаи в момента се дължи на пика на заразени, който имахме преди около месец и половина, обясни в интервю за БНР проф. Николай Габровски, заместник-директор на „Пирогов“ и зам.-председател на Българския лекарски съюз. Той уточни, че болните на изкуствена белодробна вентилация в тежка фаза на болестта обикновено остават интубирани дълго време – обичайно между 4 и 6 седмици, затова и негативното развитие се наблюдава след по-дълъг период. „Същевременно обаче има една по-голяма група от млади хора, които са тежко засегнати. Заболяването се променя“, отбеляза Николай Габровски.

България ще инициира дебат за контрола на вътрешните граници на ЕСв условията на пандемия
Това обяви вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева по време на традиционната си среща с ръководителите на дипломатическите мисии на България зад граница. Захариева призова посланиците ни да работят по тази задача.  „Ние в ЕС успяхме да въведем критерии за трети страни, а в същото време в рамките на ЕС критерии за вътрешните граници няма“, каза Захариева. По думите й единните правила за контрол на вътрешните граници в ЕС трябва да бъдат ясни и публични, както за гражданите, така и за бизнеса – информира пресцентърът на МВнР.

Всичко по-важно за Covid-19 на български език можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса.

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика – в чуждоезиковите секции на уебсайта на Радио България.

Съставил: Гергана Манчева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 22 април 2024 г.

В "България днес" на 22 април говорим за европейската идентичност и българите – припознаваме ли се като част от общото европейско семейство. Връщаме се назад в историята, за разберем повече за чужденците в Хвърковатата чета на Георги Бенковски. Срещаме..

публикувано на 22.04.24 в 19:00

България днес - 19 април 2024 г.

В "България днес" на 19 април говорим за успеха на българката Албена Василева от Чикаго, представяме ви уникалната изложба на автентични български килими, изложена в Париж и правим виртуално пътешествие до Казанлъшката гробница, открита на днешната..

публикувано на 19.04.24 в 19:00

България днес - 18 април 2024 г.

В „България днес“ на 18 април, Световен ден на радиолюбителите, разговаряме с Виктор Маринов, отдаден на радиото от 1977 г., след това се спираме на конвенционалните форми на журналистиката и въпроса доколко те намират отклик у младата публика в контекста..

публикувано на 18.04.24 в 19:00