Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Разнопосочни декларации в парламента за новата парламентарна сесия

Снимка: БТА

Есенната сесия на 44-тото Народно събрание започна бурно. Напрежение имаше както пред сградата на Парламента, където час по рано възникна сблъсък между протестиращите срещу управляващите в страната и силите на жандармерията, така и в пленарната зала.

Обръщение към депутати направи държавният глава Румен Радев. Неговото излизане на трибуната беше посрещнато със скандиране „Оставка“ и напускане от страна на парламентарната група на управляващите ГЕРБ и на опозиционната партия „Воля“.

Не съм съвсем във възторг, че съм в Народното събрание при тази обстановка, но както мен, така и вас българските граждани са ни избрани, за да ги представляваме и да решаваме техните проблеми и най-малкото да се изслушваме“, каза държавният глава и допълни, че напускането е „ показателно за липсата на диалог и защо хората днес са на улицата“.

Румен Радев"Нямаме друг път за излизане от блокажа на държавата освен мирния, освен нормалния политически акт на оставка при загуба на доверие". "Очаквам парламентът да не влиза в ролята на обслужващ персонал повече на премиера, да не подменя дневния ред на обществото, да не скверни парламентаризма с неграмотни упражнения за нова конституция, което има за цел само спасяване на днешното правителство. Не липсата на нова конституция изкараха хората на улицата, а липсата на морал в управлението, подриване устоите на държавността и корупцията“, изтъкна държавният глава.

Първото заседание на депутатите продължи с традиционните политически декларации на парламентарно представените партии. Настоящата парламентарна сесия ще бъде последна за 44-тото Народно събрание на България. Очаква се редовните парламентарни избори да се проведат през март 2021 година. А ето и какви ще бъдат приоритетите в работата на народните избраници дотогава:

„Предстои ни извървим процедурата по свикване на Велико народно събрание, което от позицията на свръх легитимност да очертае пътя на развитие на България“, каза от трибуната председателят на парламентарната група на управляващата партия ГЕРБ Даниела Дариткова.

Даниела ДаритковаПо повод протестите пред сградата на Парламента тя изтъкна: „Не желаем да насъскваме българи срещу българи“. Никой не може да си присвоя осъществяването на народния суверенитет, заяви Дариткова и отправи остри критики срещу държавния глава Румен Радев, който подкрепя антиправителствения протест. „Едва ли ще се запомни с добро този, който от позицията на високия си пост, воден от личните си властови амбиции, със стиснат юмрук призова за метеж и бунт. Този, който сее разделение и агресия. Заради който се разнасят бесилки и ковчези, заради който се поругават институциите в страната“, допълни Дариткова.

От името на групата на БСП за България, Корнелия Нинова очерта три стъпки зае излизане от политическата криза – „машинно гласуване, оставка на правителството и честни избори“. Няма да се възползваме от връчен мандат за съставяне на кабинет в този парламент. За нас този парламент е делегитимиран и има една задача – машинно гласуване и разпускане, каза Нинова.

По думите й правителството е с изчерпано доверие и всеки ден оставането му на власт задълбочава кризата. „Дотук се стигна в резултат на десетгодишното корумпирано, некомпетентно, задкулисно управление на Бойко Борисов. Сега, за да оцелее на всяка цена, той предлага промяна в Конституцията“, каза още лидерът на БСП и призова да не се допусне насилие при протестите.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ заяви, че движението настоява за оставка на правителството и на президента, тъй като войната между институциите доведе до политическа криза.

Мустафа Карадайъ"Президентът Радев атакува правителството, атакува и парламента. Прави опит за противопоставяне на съдии срещу прокурори. По този начин ерозират и изпълнителната, и законодателната, и съдебната власт, както и президентската институция. Президентът трябва да бъде обединител на нацията, но г-н Радев ерозира всички институции и държавността като цяло", заяви още Карадайъ. За да се спаси държавността ДПС настоява за формиране на експертен антикризисен кабинет, който да проведе антикризисни мерки и честни и свободни избори.

От името на „Обединените патриоти“ Борис Ячев заяви, че ще вземат дейно участие в дебата по проекта на нова Конституция, със свои идеи и конкретни предложения.

Борис Ячев„Проект, който ще бъде разглеждан от бъдещо Велико Народно събрание“. Ячев подчерта, че основният ангажимент на депутатите от групата ще бъде повишаването на доходите и увеличаване на минималната пенсия на 150 евро от януари 2021 г.Те настояват за системна политика за укрепване на националното самосъзнание на българите зад граница. Целенасочено финансово подпомагане на нашите общности в чужбина, на техните НПО, медии и училища. Създаването на карта „българин“, която дава достъп на сънародниците ни от диаспората за пребиваване и работа в България. „Всички тези приоритети са цената на оставането на „Обединени патриоти“ в това управление. Цена, която ние плащаме с цялото съзнаване на политическата ни и обществена отговорност“, каза депутатът.

Съставил: Иво Иванов

Снимки: БТА

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Даниел Митов

Даниел Митов се отказа да бъде служебен външен министър

До момента, до който президентът не издаде указ, старите министри изпълняват своите задължения, коментира служебният премиер Димитър Главчев на излизане от президентството. След кратка среща с държавния глава Румен Радев Главчев каза: "Не съм..

публикувано на 19.04.24 в 11:53

България има италианската подкрепа за пълноправно членство в Шенген

Италианският президент Серджо Матарела заяви подкрепата на Рим за пълноправно членство на България в Шенген. Матарела е на двудневно посещение в страната ни по покана на държавния глава Румен Радев. Двамата обсъдиха развитието на отношенията в..

публикувано на 18.04.24 в 09:30

Искат вот на недоверие към правителството

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов обяви, че внася искане за вот на недоверие към служебното правителство на Димитър Главчев. Под проекта на решение са се подписали 67 депутати от "Възраждане", БСП и "Има такъв народ", предаде..

публикувано на 17.04.24 в 16:00