Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цанко Цанков – световният плувен рекордьор с несломим дух

Снимка: БТА

След като през м.г. преплува 44,7 км от нос Емине до Маслен нос и става единственият атлет, прекосил акваторията на Бургаския залив, той отглежда в себе си още една пионерска мечта – да преодолее изпитание отвъд човешките физически възможности.

В съботната привечер на 22 август Цанко Цанков излиза от басейна на бургаския комплекс “Флора” като първият човек в света, плувал най-бързо в продължение на 12 часа в 50-метров басейн. Той започва маратонския си поход в 7,30 часа и половин денонощие по-късно спира електронното броене на 50 км и 600 м. А когато поглежда към светещото табло, разбира, че рекордът от 41,2 км на словенеца Мартин Стрел никога повече няма да респектира нито един мечтател в плуването.

33-годишният шампион вярва, че се е родил със здрава състезателна психика, която доизгражда през годините в тренировки и състезания. Именно на нея отдава невероятното си постижение, тъй като именно психиката заема 70 процента от стойността на рекорда. Останалото българският плувец изпипва в петчасови всекидневни тренировки в открит басейн под немилостивите слънчеви лъчи.

Един-единствен фактор обаче остава неподвластен на шампионския контрол – времето, успяващо да се протяга и събира според логика, неразгадана до днес от учените.

“На моменти усещах, че времето в басейна минава много бързо, въпреки че извършвах монотонна работа – разказва Цанко Цанков пред Радио България. – Успявах да поддържам изключително висока концентрация – просто имаше много неща, за които да мисля по време на плуването. Мислите ми изцяло се свеждаха до темпото, до техниката, до това да не изоставам от графика на световния рекорд, до оставащото време за приемането на специалните напитки. А в някои кратки моменти си представях победата, световния рекорд и удовлетворението, което ще изпитам, ако успея да го постигна. Така че през по-голямата част от дистанцията времето течеше с голяма скорост и почти не усетих как изминаха първите шест часа от плуването.”

Именно тогава настъпва границата на физическите възможности и контрола поема психиката.

Трудните моменти започнаха от средата на дистанцията – добавя плувецът. – Имах няколко тежки кризи на организма, които по правило водят след себе си психологически кризи, защото човешката физика и психика са много свързани. Отрицателните усещания след шестия час бяха предизвикани от самия характер на плуването и от претоварването на организма.”

В нито един момент от плуването Цанко Цанков не допуска мисълта, че може да претърпи неуспех. Нито веднъж не произнася мислено “Аз бях дотук”. “От самото начало си давах сметка, че този световен рекорд е изцяло в границите на моите възможности. Знаех го 100% и вярвах, че съм в състояние да го постигна”, подчертава той.

Според световния рекордьор не съществуват граници пред човешките възможности.

Когато човек си поставя цел – и това се отнася за всички области в живота, той може да я постигне, стига да е готов да плати цената – казва Цанко Цанков. – А цената за подобно спортно постижение е много висока. Това са дълги часове на тренировки, лишения от хубави моменти с близки хора, стриктно спазване на спортния режим с ранно лягане и ставане. Много трудности съм имал по време на подготовката, включително и финансови, защото зад един рекорд стои цял екип.”

Големият шампион все още не е отпразнувал победата си, но вече гледа към следващата си “непостижима” цел – да стане първият човек в света, преплувал осеяния със силни течения, бурни ветрове, високи вълни и резки температурни смени проток Гибралтар.

И защо не? Нима нещо може да спре бургаското момче, усетило свободата сред морските вълни още преди да направи първите си неуверени крачки; закаления атлет, „обиколил“ с над 45 хил. км плуване до момента земното кълбо; рекордьора, доказал на света, че няма непостижими цели, щом психиката е непобедима?

Снимки: БТА

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Обсъждат кандидатурата на България за домакин на Зимна младежка олимпиада

България разполага с голям потенциал и отлични природни условия за организирането и провеждането на Зимни младежки олимпийски игри. За успешната й кандидатура са необходими последователни и обединени усилия на изпълнителната власт, на спортните..

публикувано на 23.04.24 в 11:42
Българският ансамбъл жени

Три медала за гимнастичките ни на финалите на Световната купа в Баку

Българските състезателки завоюваха общо три медала на финалите на Световната купа по художествена гимнастика в Баку. Вчера Елвира Краснобаева спечели още един – сребърен, в многобоя. Елвира Краснобаева завоюва сребърен медал в многобоя на Световната..

публикувано на 21.04.24 в 16:47
Нургюл Салимова

Реми за Нургюл Салимова в предпоследния кръг на Турнира на претендентките

Нургюл Салимова завърши реми с рускинята Катерина Лагно в предпоследния кръг на Турнира на претендентките за световната титла по шахмат в Торонто.  В тринайсетата си партия българката с белите фигури успя да се измъкне от много трудна позиция и..

публикувано на 21.04.24 в 10:40