Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По съседски ...

Събития с балкански адрес, 31 август – 4 септември 2020 г.

Гърция: Деескалация означава оттегляне на турските кораби от гръцкия шелф


Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг обяви, че Гърция и Турция са се съгласили на преговори в рамките на Алианса за деескалация на напрежението между тях, предаде гръцката телевизия Скай. „След като проведох обсъждания с гръцките и турските лидери, те се съгласиха на технически преговори в НАТО, за да установят механизми за избягване на случайни сблъсъци в Източното Средиземноморие и предотвратяване на военен конфликт“, каза Столтенберг, цитиран от БТА. Турция потвърди думите му, но гръцки дипломатически източници ги опровергаха.

„Информацията, разпространена относно предполагаеми технически разговори в рамките на НАТО, не съответства на действителността. Ние подкрепихме намерението на Столтенберг да работи за деескалация. Деескалация обаче означава единствено незабавно оттегляне на всички турски кораби от гръцкия континентален шелф“, са посочили източниците.

Сърбия и Косово преговарят с посредничеството на Белия дом


Президентът на Сърбия Александър Вучич и премиерът на Косово Авдула Хоти преговарят във Вашингтон за нормализация на двустранните отношения.

Вчера в Туитър помощникът на президента на САЩ по националната сигурност Робърт О`Брайън съобщи, че е постигнат напредък към нормализация на икономическите отношения, което означава работа за младите. Сред обсъжданите теми са били икономически въпроси, инфраструктурни проекти, свързващи Белград и Прищина, откриване на бюро на американския Фонд за развитие в Белград, както и включването на Прищина в Балканския икономически съюз, т. нар. Малък Шенген.

Сръбската делегация обаче е отказала да признае независимостта на Косово.

Гръцката икономика се сви с 15,2%


Рязко свиване на гръцката икономика с 15,2% през второто тримесечие на 2020 г. отчете гръцката статистическа служба. Според икономическия ежедневник „Нафтемборики“ този показател е най-лошият от 1995 г. насам, пише БТА. Това свиване съответства на прогнозите на правителството, направени след затварянето на гръцката икономика заради Covid-19. Очакванията за общия годишен спад на БВП остават на нива от 8%.

Друго гръцко издание – „Катимерини“, отбелязва, че пандемията, освен че е намалила рязко броя на чуждите туристи в Гърция, е променила и състава им. За първи път тази година най-много са гостите от Франция, които задминават германците и британците. През август пътническият трафик през атинското летище „Елефтериос Венизелос" е бил 60% по-малък в сравнение със същия месец на 2019 г.

Президентът на Черна гора преминава в опозиция


Черногорският президент Мило Джуканович заяви, че той и неговата Демократическа партия на социалистите на Черна гора (ДПС) са съгласни с резултатите от парламентарните избори и преминават в опозиция. Това съобщи държавната „Радио и телевизия Черна гора“ (RTCG), цитирана от „Фокус“. Партията му печели изборите, но губи властта, тъй като не е събрала достатъчно гласове за съставяне на кабинет. 

Според предварителните данни 41 мандата ще получи тричленната коалиция, която до този момент беше опозиция –„За бъдещето на Черна гора“, „Мирът е нашата нация“ и „Черно на бяло“, която е готова да състави общ кабинет. ДПС с коалиционните си партньори ще получи с едно място по-малко – 40. „Няма да спорим с волята на гражданите. Ние я уважаваме, но ще продължим да се борим страстно за нашата политика от опозиционните кресла“, заяви Джуканович в телевизионно интервю.

Съставила: Миглена Иванова

Снимки: ЕПА/БГНЕС и gazetaexpress.com

Още от категорията

Жълт код за обилни валежи е подаден за 7 области на юг и по Черноморието

В събота , 20 април, минималните температури в страната ще са между 2 и 7°, в някои котловини на югоизток и до 0°, в София 2°. През деня на изток ще е облачно с валежи от дъжд, на места значителни. На запад до обяд ще има разкъсана облачност, после..

публикувано на 19.04.24 в 20:10

България днес - 19 април 2024 г.

В "България днес" на 19 април говорим за успеха на българката Албена Василева от Чикаго, представяме ви уникалната изложба на автентични български килими, изложена в Париж и правим виртуално пътешествие до Казанлъшката гробница, открита на днешната..

публикувано на 19.04.24 в 19:00
Андрей Пленкович

По съседски: Събития с балкански адрес

В изборната битка между премиер и президент в Хърватия печели премиерът Премиерът на Хърватия Андрей Пленкович и президентът Зоран Миланович се изправиха един срещу друг на извънредни парламентарни избори в страната. Борещият се за..

публикувано на 19.04.24 в 10:45