Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

58-ма вечер на антиправителствени протести - „Нас не ни е страх!“

Румен Радев с шефовете на ДАНС, СДВР и главния секретар на МВР
Снимка: БТА

Събират се участниците в 58-мата вечер на антиправителственото недоволство в София под лозунга „Нас не ни е страх!“. Инициаторите на протестите от „Отровното трио“ призоваха партиите, които твърдят, че са опозиционни, в името на своя морал и чест да напуснат парламента, за да „се разграничат от автократичната власт“.

Лидерът на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев обсъди днес ситуацията в България с председателя на Европарламента Давид Сасоли. Двамата подчертаха, че правото на протест трябва да бъде уважавано, а полицейското насилие е неприемливо. Групата на социалистите и демократите в Европейския парламент е изразила солидарност с протестиращите в България, съобщава БНТ.

На среща с шефовете на ДАНС, СДВР и главния секретар на МВР по повод на събитията от 2 септември президентът Румен Радев призова ДАНС и МВР да работят в по-тясно сътрудничество за осигуряване сигурността на гражданите при провеждане на протести.

Радев посочи, че пред обществото остават много въпроси, очакващи своите отговори, съобщиха репортерите на БНР. „Защо здравето и животът на полицаите и гражданите бяха изложени на риск от необезпокоявани за дълго време действия на провокатори и има ли информация кои са тези хора? Защо органите на реда приложиха брутално насилие към граждани, огромна част от които нямат нищо общо с провокаторите?“, попита президентът.

Главният секретар на МВР Ивайло Иванов изказа мнение, че полицейските действия са били планирани перфектно. „Мисля, че във всички наши действия в тези вече над 50 дни на протестни действия в страната, полицейските служители по категоричен начин показаха, че не заемат страна“.

Междувременно от Софийската районна прокуратура съобщиха, че 41-годишен мъж е задържан по обвинение, че на протеста на 2 септември в София е носел в раницата си "неустановен брой саморъчно направени взривни вещества, които предавал на участници в протеста".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Станимир Михайлов

Парламентът освободи управителя на Здравната каса

Парламентът освободи управителя на Националната здравноосигурителна каса Станимир Михайлов. Решението беше взето със 116 гласа "за", "против" - 56 от ПП-ДБ, без въздържали се. Предсрочното прекратяване мандата на Михайлов, гласувано заради..

публикувано на 17.04.24 в 15:42
Снимки: БТА, БГНЕС

Колко ще струва Великденската трапеза на българите тази година

Кажи ми какво имаш на масата, за да ти кажа какво празнуваш. Така шеговито може да погледнем на празничния календар на българина от миналото до днес. Истината е, че трапезата винаги е била много важен елемент от битуването и празнуването ни. Великден..

публикувано на 17.04.24 в 13:30

Стигматизирани ли са децата аутисти в България?

По света заболяванията от аутистичния спектър растат в геометрична прогресия. България не прави изключение в това отношение. И ако преди повече от десетилетие едно на 10 000 деца по света е било диагностицирано с аутизъм, то в наши дни средно 1 от 70..

публикувано на 17.04.24 в 11:05