Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 183

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Новите случаи на Covid-19 в България са 96

За последните 24 часа, в България са регистрирани 96 нови случаи при направените 3358 PCR теста. В интензивни отделения са 57 пациенти, от общо 755  хоспитализирани. Починали са 6 души, а излекуваните за последното денонощие са 86.

Най-много нови случаи има в Бургас – 22, следвани от Благоевград – с 14 и София – 13.

От заразените в Бургаска област 19 са от дома за възрастни хора с деменция в сунгурларското село Славянци. Заразата там бе установена на 2 септември, болните бяха изолирани, а домът поставен под карантина. С днешните случаи, заразените стават общо 32-ма души, което наложи затварянето на дома.

Денят на Съединението бе отбелязан със скромни тържества, заради
 Covid-19

В София, 135 годишнината от Съединението на България беше отбелязана с тържествена смяна на почетния гвардейски караул и скромна церемония пред Мавзолея-костница на княз Александър І Батенберг. Заради Covid-19 нямаше обявена официална церемония.


Тази година, макар и в по-ограничена форма, заради пандемията, центърът на честванията Пловдив отново е домакин на специалната възстановка, посветена на деня на Съединението.

Чествания имаше и в други големи областни градове в страната, при стриктно спазване на противоепидемичните мерки.

В България скоро ще има ваксина срещу 
Covid-19


Очаква се ваксината срещу вируса да бъде готова в края на есента или най-късно в началото на следващата година. Това обяви пред Нова ТВ проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център за заразни и паразитни болести. Според него благодарение на горещото и сухо време, болните у нас намаляват. С идването на есента обаче носенето на маски е препоръчително, защото  с нея вероятността за предаване на вируса е само 5%, подчерта той.

Всичко по-важно за COVID-19, на български език, можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса. 

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще открите на още девет езика - в чуждоезиковите секции на уеб сайта на Радио България.

Редактор: Дарина Григорова  


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 18 април 2024 г.

В „България днес“ на 18 април, Световен ден на радиолюбителите, разговаряме с Виктор Маринов, отдаден на радиото от 1977 г., след това се спираме на конвенционалните форми на журналистиката и въпроса доколко те намират отклик у младата публика в контекста..

публикувано на 18.04.24 в 19:00

България днес - 17 април 2024 г.

На 17 април в „България днес“ ви срещаме с Бледар Алтерзиу – млад човек от българското национално малицнство в Албания, завършил у нас и реализиращ се бе си в общинската администрация на албанския град Елбасан. С него разговаряме за основните..

публикувано на 17.04.24 в 19:00

България днес - 16 април 2024 г.

В "България днес" на 16 април припомняме историческия факт по приемането на Търновската конституция, от който се навършват 145 години. Разказваме за работата на Българското училище за роден език в Будапеща и ролята на унгарската държава в..

публикувано на 16.04.24 в 19:00