Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Бела съм, бела, юначе“ – стари женски тайни за красота

Снимка: БГНЕС

Нашите баби са познавали много добре благотворните свойства на билките и плодовете, на цветята и етеричните масла върху човешкия организъм. Именно от тези стари рецептурници за здраве и красота някои от съвременните ни козметични компании черпят идеи за своите продукти, които с нищо не отстъпват по качество пред най-реномираните марки по света.

Отвара от коприва за лъскава коса, настройка от мащерка с червено вино против косопад, маска с краставици след изгаряне, лимонов сок за избелване на петната по лицето, зехтин, розова вода, пчелен восък или магданоз за дехидратирана кожа…Можем до безкрай да изреждаме всички „трикове”, прилагани от българките в миналото, за да изглеждат неустоимо свежи и привлекателни след тежкия трудов ден на полето.

Научете повече за тайните трикове за разкрасяване на нашите баби, като прочетете публикацията от колекцията на Радио България „На тънки устни червило, на бяло лице белило” .




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Традицията на давулджиите или кой буди мюсюлманите по време на Рамазан

Денят Арифе е последният от свещения за мюсюлманите месец на постите Рамазан. В исляма това е най-благодатният месец от годината, свързва се с 30-дневните строги лишения – "оруч". Храненето и пиенето на течности и вода става само преди изгрев и след..

публикувано на 09.04.24 в 11:30

Кукери, старци, бабугери, чауши … село Турия е домакин на маскарадни игри

Подбалканското село Турия посреща над хиляда участници в маскарадните игри "Старци в Турия“. В тазгодишното издание на фестивала на 30 март ще се включат 28 кукерски групи от цяла България. Ежегодно събитието привлича хиляди гости от страната и..

публикувано на 30.03.24 в 07:10

Демоничният конник св. Тодор

"В обширен регион в Северна България конникът св. Тодор се възприема като демоничен персонаж. Народните определения за него звучат по следния начин: овампирчен , вкаракончен или таласъмлия светец… Той посещава забранените през този период..

публикувано на 23.03.24 в 04:30