Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Чиста мобилност за всички“ е темата на Европейската седмица на мобилността

Снимка: БГНЕС

Европейската седмица на мобилността се провежда всяка година от 2002 година насам по инициатива на Европейската комисия около Световния ден без автомобили (22 септември). Макар и строго регламентирана в рамките на 7 дни, програмата ѝ винаги е наситена със събития, които насърчават дейностите, водещи до намаляване на замърсяването на въздуха, на задръстванията, пътно-транспортните произшествия и на други негативни последици от прекалената урбанизация.

Разнообразните инициативи често стават повод гражданите на ЕС да преосмислят начина си на живот, а също – нуждата им от някои поръчвани стоки, както и необходимостта от придвижването с личен автомобил. През 2020 г. темата на седмицата е: "Чиста мобилност за всички", а мотото: "Избери как да се придвижиш".

За първи път в рамките на Европейската седмица на мобилността, през  2020 г. ще бъде връчена награда за пътна безопасност в градска среда, която ще получи испанският град Понтеведра за приноса на местните власти за подобряване на безопасността по пътищата. Предвижда се тази награда да се връчва всяка година. До 9 септември 2020 г. за участие са се регистрирали 2227 града от 39 европейски страни, като от България броят им е 22. Национален координатор на проявите в България за Европейската седмица на мобилността е Министерството на околната среда и водите.



За пета година Европейската мрежа на службите на пътна полиция ROADPOL организира и кампания за недопускане на нито една жертва на пътя поне за ден.

Статистиката сочи, че в рамките на европейския континент, жертвите всеки ден са около 70. През 2020 г. преименуваната на ROADPOL Европейска мрежа на службите на пътна полиция, предвижда кампанията да се проведе като Дни на безопасността на пътя (ROADPOL SAFETY DAYS) в периода 16-22 септември 2020 г., когато се отбелязва и Европейската седмица на мобилността. Мотото през тази година е "Stay alive and save lives", а за България - „Остани жив! Пази живота!“



Организаторите от ROADPOL смятат, че за жертвите на пътя отговорността е на всички.

Акцент в кампанията е и стремежът за ограничаване влиянието на разсейването на водачите по време на движение. Все повече доказателства сочат, че главни „виновници“ за разсейването на водачите са мобилните устройства и различни електронни системи, вградени в превозните средства. Научно изследване определя, че рискът от пътно-транспортно произшествие се увеличава 12,2 пъти при набиране на номер и 6,1 пъти при изпращане на текстово съобщение. Установено е също така, че разсейването е фактор при 10 до 30 % от катастрофите, а по данни на испанските органи през 2017 г. то е изпреварило дори превишаването на скоростта и употребата на алкохол като причина за инциденти на пътя.

В рамките на кампанията, до 20 септември се провежда засилен контрол на движението по пътищата. Следи се за спазване на забраните за използване на мобилен телефон при управлението на електрическо превозно средство, автомобил без хендс-фрий, използването на колани от водачи и пътници и детски обезопасителни  седалки при превозването на малчуганите.

Съставил: Йоан Колев
Снимки: facebook.com/roadpoleu



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Български певци подкрепят европейската кампания #ИзползвайГласаСи

Бюрото на Европейския парламент в България организира концерт #ИзползвайГласаСи в подкрепа на кампанията за изборите за Европейски парламент на 9 юни т.г. На сцената на столичния Club Mixtape 5 тази вечер ще се изявят младите певци Дара, Прея, Дара Екимова..

публикувано на 19.04.24 в 07:35

В края на седмицата времето остава облачно и дъждовно

В петък , 19 април, минималните температури в страната ще са между 2 и 7°, в София 1°. Облачността ще е значителна, с разкъсвания по поречието на Дунав. По обяд в Рило-Родопската област ще завали. Дъждът до вечерта ще обхване Южна България...

публикувано на 18.04.24 в 20:20

Рисковете за страната идват от образованието, демографията и здравеопазването

10 основни риска пред страната за идната декадапосочва националното експертно проучване, озаглавено "Десет години, десет риска пред България", предава БТА. "Влошаване на системата на образованието“ е водещият риск посочен от допитването...

публикувано на 18.04.24 в 19:50