Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българските училища по света също приеха първите си ученици

Снимка: архив

382 български неделни училища, разположени на четири континента, днес отвориха врати, съобщи за БНР Наталия Михалевска, директор на Дирекция "Образование на българите в чужбина и училищна мрежа" в МОН. В тях се обучават 40 хил. деца, а за ограмотяването им се грижат 4 хил. учителипо български език, история, география и фолклор.

Учебната година започва различно за учениците – например в САЩ те ще учат дистанционно. Според експертката приоритет е присъственото обучение, но все пак българските училища ще трябва да спазват указанията на местните власти и да превключват между различните форми на обучение, когато се налага. Ако в някоя държава няма подобно училище, децата ще могат да се записват за дистанционно обучение в друга страна, каза още Наталия Михалевска. МОН ще отпусне допълнителни средства при положение, че се увеличи броят на учителите заради образованието от разстояние.

За 17-та поредна година най-голямото българско училище на територията на Ню Йорк и пет съседни щата - училище „Христо Ботев“, също посрещна своите ученици и откри новата учебна годинаВъв фейсбук страницата на образоватлния център се уточнява, че това е станало онлайн на 13 септември т.г. 
"Щастливи сме, че отново сме заедно, че виждаме блестящи детски очи, дори и от екраните на компютрите, че чуваме тези сладки гласчета! На нашите ученици пожелаваме да са все така борбени и отговорни, да не се спират пред трудностите, да постигат още повече успехи, да учат, да творят, да мечтаят и да реализират мечтите си!" - пишат преподавателите.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Красотата на физиката представят с Ден на отворените врати във Физическия факултет на СУ

Забавни физични експерименти от всички области на физиката, демонстрации на методи за търсене на нови светове в Космоса, необходимите условия за да наречем една планета "близнак на Земята", среща с българските търсачи на екзопланети към катедра..

публикувано на 20.04.24 в 08:10

Велопоход в полза на страдащите от хемофилия се провежда в София, Пловдив и Варна

700 са българите, диагностицирани с хемофилия. От тях 100 са деца. Заболяването обикновено е наследствено, а препоръката към семействата е да изследват новородените си момченца още при раждането. Доскоро се смяташе, че само мъжете могат да бъдат..

публикувано на 20.04.24 в 06:35

Жълт код за обилни валежи е подаден за 7 области на юг и по Черноморието

В събота , 20 април, минималните температури в страната ще са между 2 и 7°, в някои котловини на югоизток и до 0°, в София 2°. През деня на изток ще е облачно с валежи от дъжд, на места значителни. На запад до обяд ще има разкъсана облачност, после..

публикувано на 19.04.24 в 20:10