Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българските училища по света също приеха първите си ученици

Снимка: архив

382 български неделни училища, разположени на четири континента, днес отвориха врати, съобщи за БНР Наталия Михалевска, директор на Дирекция "Образование на българите в чужбина и училищна мрежа" в МОН. В тях се обучават 40 хил. деца, а за ограмотяването им се грижат 4 хил. учителипо български език, история, география и фолклор.

Учебната година започва различно за учениците – например в САЩ те ще учат дистанционно. Според експертката приоритет е присъственото обучение, но все пак българските училища ще трябва да спазват указанията на местните власти и да превключват между различните форми на обучение, когато се налага. Ако в някоя държава няма подобно училище, децата ще могат да се записват за дистанционно обучение в друга страна, каза още Наталия Михалевска. МОН ще отпусне допълнителни средства при положение, че се увеличи броят на учителите заради образованието от разстояние.

За 17-та поредна година най-голямото българско училище на територията на Ню Йорк и пет съседни щата - училище „Христо Ботев“, също посрещна своите ученици и откри новата учебна годинаВъв фейсбук страницата на образоватлния център се уточнява, че това е станало онлайн на 13 септември т.г. 
"Щастливи сме, че отново сме заедно, че виждаме блестящи детски очи, дори и от екраните на компютрите, че чуваме тези сладки гласчета! На нашите ученици пожелаваме да са все така борбени и отговорни, да не се спират пред трудностите, да постигат още повече успехи, да учат, да творят, да мечтаят и да реализират мечтите си!" - пишат преподавателите.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Рисковете за страната идват от образованието, демографията и здравеопазването

10 основни риска пред страната за идната декадапосочва националното експертно проучване, озаглавено "Десет години, десет риска пред България", предава БТА. "Влошаване на системата на образованието“ е водещият риск посочен от допитването...

публикувано на 18.04.24 в 19:50

Жълт код за значими валежи за 6 области на Източна България

В четвъртък , 18 април, минималните температури в страната ще са между 5 и 10°, в София 5°. Ще е облачно. Валежи сутринта ще има предимно в Източна България. Остава ветровито, с умерен, в Дунавската равнина – силен, студен северозападен вятър...

публикувано на 17.04.24 в 21:00
Калоян Гешев

Български седмокласник е трикратен шампион по скоростно смятане

Седмокласникът Калоян Гешев от столичното 125 СУ “Боян Пенев” стана трикратен шампион по скоростно смятане. Той спечели първо място на Олимпиадата по умствени изчисления, която се проведе онлайн. Калоян сърба 243 точки и така успя да отстрани..

публикувано на 17.04.24 в 17:43