Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българските училища по света също приеха първите си ученици

Снимка: архив

382 български неделни училища, разположени на четири континента, днес отвориха врати, съобщи за БНР Наталия Михалевска, директор на Дирекция "Образование на българите в чужбина и училищна мрежа" в МОН. В тях се обучават 40 хил. деца, а за ограмотяването им се грижат 4 хил. учителипо български език, история, география и фолклор.

Учебната година започва различно за учениците – например в САЩ те ще учат дистанционно. Според експертката приоритет е присъственото обучение, но все пак българските училища ще трябва да спазват указанията на местните власти и да превключват между различните форми на обучение, когато се налага. Ако в някоя държава няма подобно училище, децата ще могат да се записват за дистанционно обучение в друга страна, каза още Наталия Михалевска. МОН ще отпусне допълнителни средства при положение, че се увеличи броят на учителите заради образованието от разстояние.

За 17-та поредна година най-голямото българско училище на територията на Ню Йорк и пет съседни щата - училище „Христо Ботев“, също посрещна своите ученици и откри новата учебна годинаВъв фейсбук страницата на образоватлния център се уточнява, че това е станало онлайн на 13 септември т.г. 
"Щастливи сме, че отново сме заедно, че виждаме блестящи детски очи, дори и от екраните на компютрите, че чуваме тези сладки гласчета! На нашите ученици пожелаваме да са все така борбени и отговорни, да не се спират пред трудностите, да постигат още повече успехи, да учат, да творят, да мечтаят и да реализират мечтите си!" - пишат преподавателите.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Обилни валежи се очакват във вторник – жълт код за 7 области в Западна България

Във вторник, 23 април, минималните температури в страната ще са между 6 и 11°, в София 7°. През деня ще е облачно и дъждовно. В Западна България количествата ще са значителни. Вечерта валежите ще спират. Максималните температури ще са от 12 до 17°,..

публикувано на 22.04.24 в 20:05

Откриваме секции в 60 държави за изборите "2 в 1"

За изборите за български и Европейски парламент, които ще се проведат на 9 юни, към този етап се планира да бъдат отворени секции в 60 държави, предаде репортерката на БНР Мира Стефанова. Централната избирателна комисия (ЦИК) обяви местата за..

публикувано на 22.04.24 в 15:08

"Ужасът на войната срещу Украйна в снимки и детски рисунки" в Нов български университет

До 30 април във фоайето на софийския Нов български университет може да се разгледа изложбата "Солидарни с Украйна! Ужасът на войната срещу Украйна в снимки и детски рисунки". Експозицията включва 16 пана със снимки и детски рисунки...

публикувано на 22.04.24 в 14:23