Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лихвите по новите облигации показват доверие в България

Снимка: архив

България пласира двете нови емисии облигации в подходящ момент, защото други държави избързаха и задлъжняха при по-неизгодни условия. 0,4% е лихвата по 10-годишните книжа, а при 30-годишните облигации лихвата е около 1,4%, което е под инфлацията. Това означава, че имаме отрицателна лихва за 30-годишен дълг, което показва, че има много голямо доверие в България, коментира пред Bloomberg TV Bulgaria Георги Ангелов, старши икономист от Институт "Отворено общество".
Още след тиражирането на заема финансовият министър каза пред БНР, че постигнатата доходност е сравнима с доходността на държави с по-висок кредитен рейтинг от България, включително и за държави от еврозоната.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България иска по-висока цена за ядрените реактори предложени на Украйна

Украйна се надява да подпише през юни споразумение за закупуване на два ядрени реактора от България, за да компенсира загубата на окупираната от Русия шестреакторна централа в Запорожие, заяви за Ройтерс ръководителят на украинската компания "Енергоатом"..

публикувано на 23.03.24 в 10:16

Парламентът одобри изграждането на VII и VIII блок в АЕЦ "Козлодуй"

Депутатите приеха на второ четене да бъде осъществено сътрудничество със САЩ за изграждането на 7-и и 8-и блок АЕЦ "Козлодуй". Законопроектът за ратифициране на Споразумението между правителствaтa на България и САЩ за сътрудничество по Проекта за..

публикувано на 21.03.24 в 11:51
Паскал Донахю

Лидерът на Еврогрупата очаква България в Еврозоната през 2025 г.

България може да е част от еврозоната през 2025 г., каза лидерът на Еврогрупата Паскал Донахю, който посети София. В интервю за БНР на Марта Младенова той изрази надежда страната да продължи да води благоразумна фискална политика. "Основното..

публикувано на 17.03.24 в 11:30