Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Лихвите по новите облигации показват доверие в България

Снимка: архив

България пласира двете нови емисии облигации в подходящ момент, защото други държави избързаха и задлъжняха при по-неизгодни условия. 0,4% е лихвата по 10-годишните книжа, а при 30-годишните облигации лихвата е около 1,4%, което е под инфлацията. Това означава, че имаме отрицателна лихва за 30-годишен дълг, което показва, че има много голямо доверие в България, коментира пред Bloomberg TV Bulgaria Георги Ангелов, старши икономист от Институт "Отворено общество".
Още след тиражирането на заема финансовият министър каза пред БНР, че постигнатата доходност е сравнима с доходността на държави с по-висок кредитен рейтинг от България, включително и за държави от еврозоната.

Още от категорията

Българската народна банка

Държавата емитира нов дълг от 300 милиона лева

Дългови книжа за 300 милиона лева днес ще бъдат предложени на аукцион , предаде репортерката ни Марта Младенова. Финансовото министерство предлага 5-годишни облигации при нулева лихва.  От началото на 2021 г. държавата е емитирала на вътрешните..

публикувано на 22.03.21 в 07:05

Достъпни са попълнените електронни декларации за доходите на физическите лица

От днес стартира електронната услуга на Националната агенция по приходите за предварително попълнени данъчни декларации за облагане на доходите на физическите лица в България. Те ще са достъпни в Портала за е-услуги. В декларацията гражданите могат да..

публикувано на 16.03.21 в 07:05

България изнася с 4,1% по-малко стоки за сраните от ЕС

През 2020 г., износът на стоки от България за ЕС е намалял с 4.1 на сто, спрямо 2019 г. и е около 18,3 млрд. евро, предаде БТА. По данни на НСИ основните ни търговски партньори са Германия, Румъния, Италия, Гърция, Франция и Белгия, които формират 70.2 % от..

публикувано на 12.03.21 в 13:20