Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Лихвите по новите облигации показват доверие в България

Снимка: архив

България пласира двете нови емисии облигации в подходящ момент, защото други държави избързаха и задлъжняха при по-неизгодни условия. 0,4% е лихвата по 10-годишните книжа, а при 30-годишните облигации лихвата е около 1,4%, което е под инфлацията. Това означава, че имаме отрицателна лихва за 30-годишен дълг, което показва, че има много голямо доверие в България, коментира пред Bloomberg TV Bulgaria Георги Ангелов, старши икономист от Институт "Отворено общество".
Още след тиражирането на заема финансовият министър каза пред БНР, че постигнатата доходност е сравнима с доходността на държави с по-висок кредитен рейтинг от България, включително и за държави от еврозоната.

Още от категорията

За една година българският износ за трети страни е намалял с над 22%

През януари 2021 г. износът на стоки от България за трети страни е намалял с 22.6 %, в сравнение със същия месец на 2020 г. и е на стойност близо 700 млн евро, информира БТА като цитира проучване на НСИ. Според данните, основни търговски партньори на..

публикувано на 12.03.21 в 13:14

Частичното възстановяване на икономиката от тази година е възможно, но при определени условия

След година, в която най-често използваната дума бе Covid-19, а ресорните министерства във всички сектори отделяха значителни средства за тяхната подкрепа, е време да опитаме да направим равносметка на изминалото време. Въпреки условния им характер, в..

публикувано на 12.03.21 в 10:21

"Газов Хъб Балкан" иска търговски лиценз за 35 години

На 9 март, от 10 часа, на публично заседание Комисията за енергийно и водно регулиране ще обсъди лиценза на "Газов Хъб Балкан" ЕАД, съобщава БТА. Дружеството е поискало да му бъде издадена лицензия за срок от 35 години за осъществяване на дейността..

публикувано на 09.03.21 в 05:25