Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По съседски ...

Събития с балкански адрес, 14 - 18 септември 2020 г.

В Скопие са разтревожени от българския Меморандум до ЕС

В Северна Македония опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ провежда серии от протестни демонстрации срещу правителството на Зоран Заев. Една от засегнатите теми от тях е спорът за етническата принадлежност на водача на историческото ВМРО Гоце Делчев – българин ли е той, или македонец. Антибългарските изявления се засилиха след новината, че София е изпратила до ЕС разяснителен меморандум за българо-македонските отношения, свързан с присъединяването на Скопие към съюза. В него става ясно, че за София е неприемливо неспазването на Договора за приятелство и добросъседство от 2017 г. и блокирането на Съвместна мултидисциплинарна експертна комисия по историческите и образователни въпроси, създадена по силата на този договор. Относно текста в българския меморандум до ЕС, от правителството на Северна Македония заявиха, че договорът за приятелство, добросъседство и сътрудничество с България създава правна рамка и предлага инструменти за уреждане на двустранните въпроси и са посветени на неговото осъществяване. С България сме съюзници в НАТО, имаме общо задължение да подобряваме добросъседските отношения, взаимното сътрудничество и да градим приятелство, заявява правителството в Скопие.


Сърби и косовари приключиха техническите преговори в Брюксел

Специалният представител на ЕС за диалога Белград-Прищина Мирослав Лайчак съобщи, че последните разговори в Брюксел на техническо ниво с главните преговарящи Марко Джурич и Скендер Хисени по взаимни финансови искания и имущество са приключили. Той заяви, че дискусиите потвърждават сложността и чувствителността на тези въпроси и че разговорите ще продължат. Сръбската делегация е настояла първа точка в разискванията да е статута на малцинствените общности и най-вече Съюзът на сръбските общини на север от р. Ибър. Но албанската страна е настояла да се започне с финансовите въпроси, защото пристигналата делегация от Прищина е била само от икономически експерти, предаде агенция TANJUG. 


Година затвор за кипърските турци, нарушаващи карантината срещу COVID-19

Затвор за неспазване на правилата срещу разпространението на COVID-19 решиха да въведат властите в международно непризнатата Северно-кипърска турска република, съобщи телевизия CNN-Turk. В приетия от депутатите в Северна Никозия текст се предвижда наказание до 1 година лишаване от свобода за неспазване на наложените от властите мерки срещу пандемията. Отхвърлящите изискванията за носене на предпазни маски и спазване на социална дистанция, рискуват и парична глоба в размер на 300 турски лири. Новото законодателство идва на фона на увеличаване на случаите на заразените с коронавирус на острова, отбелязва CNN-Turk.


Върнаха бежанците в нов лагер на о-в Лесбос

Хиляди бежанци и мигранти, скитащи след разрушителния пожар в приемния център Мория на гръцкия остров Лесбос, са прехвърлени във времения лагер - Кара Тепе, съобщи правителственият говорител Стелиос Пецас, цитиран от в. "Катимерини". Мигрантите са преминали бърз тест за коронавирус. Продължаваме да прилагаме трите цели, които сме си поставили: „подслон, храна и защита", каза Пецас. Известният с лошите си условия лагер Мория изгоря, след като умишлено беше подпален от мигранти, протестиращи заради карантината срещу COVID-19. Арестуваните 6 афганистански подпалвачи ще бъдат съдени, обявиха властите. Към новия лагер ще има полицейски участък с 350 пазители на реда. Жителите на Лесбос протестират срещу присъствието на мигрантите на острова и затвориха училищата.


Румъния разположи първите ракети Пейтриът

Румънската армия разположи в Капу Мидия първите закупени американски ракети земя-въздух Пейтриът, произведени от Raytheon и Lockheed Martin. Тестването им е част от усилията на Букурещ да подобри отбранителния си капацитет, предава REUTERS. Сделката на стойност 3,9 млрд долара е важен елемент от програмата за реформиране на отбраната на членката на ЕС и НАТО, която се опитва да подобри възпиращия си капацитет спрямо каквато и да е заплаха от страна на Русия. Руският президент Владимир Путин многократно е заявявал, че Москва вижда в разполагането на американски ракети в Източна Европа голяма опасност и ще отговори със засилване на собствените си способности за нанасяне на ракетни удари, съобщава в. Romania libera.


В Сараево не бързат с присъединяването към сръбския „мини Шенген“

Колективното председателство на Босна и Херцеговина не прие предложението на сръбския член Милорад Додик страната да се присъедини към инициативата на Белград за създаване на т.нар. „Мини Шенген“. Въпросът е предаден за 30-дневно обсъждане в колективното правителство. Сръбският министър на земеделието Бранислав Недимович заяви пред аграрен форум в Белград, че хранителната промишленост на страната ще спечелят най-много от "Мини Шенген", защото Сърбия ще придобие ново пазарно пространство. "Мини Шенген" е зона, която включва Сърбия, Северна Македония, Албания и „контролираната от Прищина зона” унищожава всички бариери, свързани с ветеринарните и фитосанитарните сертификати, подчертава Недимович, предаде БГНЕС.


Турция иска до 2023 г. да произвежда собствени космически сателити

Турция ще изведе в орбита сателита от ново поколение "Тюрксат-5А, съобщи министърът на транспорта и инфраструктурата Адил Караисмаилоглу. Планираме да получим комуникационния спътник на 2 октомври. Ще го изведем в орбита на 30 ноември, предаде думите му Anadolu Ajansi. Тюрксат-5А ще бъде последван от Тюрксат-5В, където също предстоят „изненади”, обеща министърът. Анкара планира да изведе в орбита общо три нови сателита до 2022 г. Третият от тях – Тюрксат-6А се предвижда да бъде произведен изцяло в Турция. Целта на страната е до 2023 г. да се нареди сред десетте държави в света, произвеждащи комуникационни сателити.

Съставил: Иво Иванов

Снимки: ЕПА/БГНЕС, turksat.com.tr

Още от категорията

Парламентът разглежда отказа на Мария Габриел да състави кабинет

На извънредно заседание днес Народното събрание ще гласува заявлението на Мария Габриел, с което тя оттегли кандидатурата си от ГЕРБ за министър-председател на ротационното правителство и в което заявява, че няма да предлага състав и структура на..

публикувано на 26.03.24 в 07:05

Мария Габриел официално оттегли кандидатурата си за премиер

Мария Габриел внесе заявление в деловодството на Народното събрание, че няма да участва в парламентарна процедура по избор на премиер и няма да предлага структура и състав на Министерски съвет. В съобщение от пресцентъра на ГЕРБ се посочва, че с..

публикувано на 25.03.24 в 10:47
Делян Пеевски

ДПС няма да подкрепи правителство с мандата на ПП-ДБ

"Този парламент е изчерпан. Без ГЕРБ-СДС не може да има правителство", така коментира във Фейсбук председателят на ДПС Делян Пеевски новината за оттеглянето на кандидатурата на Мария Габриел за премиерския пост. "Днес научихме от изявлението на..

публикувано на 24.03.24 в 16:55