Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По съседски ...

Събития с балкански адрес, 14 - 18 септември 2020 г.

В Скопие са разтревожени от българския Меморандум до ЕС

В Северна Македония опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ провежда серии от протестни демонстрации срещу правителството на Зоран Заев. Една от засегнатите теми от тях е спорът за етническата принадлежност на водача на историческото ВМРО Гоце Делчев – българин ли е той, или македонец. Антибългарските изявления се засилиха след новината, че София е изпратила до ЕС разяснителен меморандум за българо-македонските отношения, свързан с присъединяването на Скопие към съюза. В него става ясно, че за София е неприемливо неспазването на Договора за приятелство и добросъседство от 2017 г. и блокирането на Съвместна мултидисциплинарна експертна комисия по историческите и образователни въпроси, създадена по силата на този договор. Относно текста в българския меморандум до ЕС, от правителството на Северна Македония заявиха, че договорът за приятелство, добросъседство и сътрудничество с България създава правна рамка и предлага инструменти за уреждане на двустранните въпроси и са посветени на неговото осъществяване. С България сме съюзници в НАТО, имаме общо задължение да подобряваме добросъседските отношения, взаимното сътрудничество и да градим приятелство, заявява правителството в Скопие.


Сърби и косовари приключиха техническите преговори в Брюксел

Специалният представител на ЕС за диалога Белград-Прищина Мирослав Лайчак съобщи, че последните разговори в Брюксел на техническо ниво с главните преговарящи Марко Джурич и Скендер Хисени по взаимни финансови искания и имущество са приключили. Той заяви, че дискусиите потвърждават сложността и чувствителността на тези въпроси и че разговорите ще продължат. Сръбската делегация е настояла първа точка в разискванията да е статута на малцинствените общности и най-вече Съюзът на сръбските общини на север от р. Ибър. Но албанската страна е настояла да се започне с финансовите въпроси, защото пристигналата делегация от Прищина е била само от икономически експерти, предаде агенция TANJUG. 


Година затвор за кипърските турци, нарушаващи карантината срещу COVID-19

Затвор за неспазване на правилата срещу разпространението на COVID-19 решиха да въведат властите в международно непризнатата Северно-кипърска турска република, съобщи телевизия CNN-Turk. В приетия от депутатите в Северна Никозия текст се предвижда наказание до 1 година лишаване от свобода за неспазване на наложените от властите мерки срещу пандемията. Отхвърлящите изискванията за носене на предпазни маски и спазване на социална дистанция, рискуват и парична глоба в размер на 300 турски лири. Новото законодателство идва на фона на увеличаване на случаите на заразените с коронавирус на острова, отбелязва CNN-Turk.


Върнаха бежанците в нов лагер на о-в Лесбос

Хиляди бежанци и мигранти, скитащи след разрушителния пожар в приемния център Мория на гръцкия остров Лесбос, са прехвърлени във времения лагер - Кара Тепе, съобщи правителственият говорител Стелиос Пецас, цитиран от в. "Катимерини". Мигрантите са преминали бърз тест за коронавирус. Продължаваме да прилагаме трите цели, които сме си поставили: „подслон, храна и защита", каза Пецас. Известният с лошите си условия лагер Мория изгоря, след като умишлено беше подпален от мигранти, протестиращи заради карантината срещу COVID-19. Арестуваните 6 афганистански подпалвачи ще бъдат съдени, обявиха властите. Към новия лагер ще има полицейски участък с 350 пазители на реда. Жителите на Лесбос протестират срещу присъствието на мигрантите на острова и затвориха училищата.


Румъния разположи първите ракети Пейтриът

Румънската армия разположи в Капу Мидия първите закупени американски ракети земя-въздух Пейтриът, произведени от Raytheon и Lockheed Martin. Тестването им е част от усилията на Букурещ да подобри отбранителния си капацитет, предава REUTERS. Сделката на стойност 3,9 млрд долара е важен елемент от програмата за реформиране на отбраната на членката на ЕС и НАТО, която се опитва да подобри възпиращия си капацитет спрямо каквато и да е заплаха от страна на Русия. Руският президент Владимир Путин многократно е заявявал, че Москва вижда в разполагането на американски ракети в Източна Европа голяма опасност и ще отговори със засилване на собствените си способности за нанасяне на ракетни удари, съобщава в. Romania libera.


В Сараево не бързат с присъединяването към сръбския „мини Шенген“

Колективното председателство на Босна и Херцеговина не прие предложението на сръбския член Милорад Додик страната да се присъедини към инициативата на Белград за създаване на т.нар. „Мини Шенген“. Въпросът е предаден за 30-дневно обсъждане в колективното правителство. Сръбският министър на земеделието Бранислав Недимович заяви пред аграрен форум в Белград, че хранителната промишленост на страната ще спечелят най-много от "Мини Шенген", защото Сърбия ще придобие ново пазарно пространство. "Мини Шенген" е зона, която включва Сърбия, Северна Македония, Албания и „контролираната от Прищина зона” унищожава всички бариери, свързани с ветеринарните и фитосанитарните сертификати, подчертава Недимович, предаде БГНЕС.


Турция иска до 2023 г. да произвежда собствени космически сателити

Турция ще изведе в орбита сателита от ново поколение "Тюрксат-5А, съобщи министърът на транспорта и инфраструктурата Адил Караисмаилоглу. Планираме да получим комуникационния спътник на 2 октомври. Ще го изведем в орбита на 30 ноември, предаде думите му Anadolu Ajansi. Тюрксат-5А ще бъде последван от Тюрксат-5В, където също предстоят „изненади”, обеща министърът. Анкара планира да изведе в орбита общо три нови сателита до 2022 г. Третият от тях – Тюрксат-6А се предвижда да бъде произведен изцяло в Турция. Целта на страната е до 2023 г. да се нареди сред десетте държави в света, произвеждащи комуникационни сателити.

Съставил: Иво Иванов

Снимки: ЕПА/БГНЕС, turksat.com.tr

Още от категорията

България продължава подкрепата си за евроинтеграцията на Косово

Възможностите за надграждане на двустранните отношения между България и Косово бяха във фокуса на срещата на премиерите  Димитър Главчев и Албин Курти. Събеседниците изразиха удовлетворение от активните политически връзки между двете страни и..

публикувано на 22.04.24 в 15:54
Димитър Главчев

Служебният премиер поема и поста служебен външен министър

Служебният премиер Димитър Главчев предложи на президента Румен Радев промяна в състава на служебния кабинет, съобщиха от правителствената пресслужба. След разговор със служебния министър-председател и постъпили предложения от негова страна на..

публикувано на 22.04.24 в 12:30

Служебно ли е служебното правителство?

Наистина ли е служебно служебното правителство? Това е въпросът, който си задават българите след като предложеният за служебен премиер Димитър Главчев представи персоналния състав на кабинета, в който има явен реверанс към партиите от доскоро..

публикувано на 22.04.24 в 12:05