Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Научен екип, ръководен от българин, изолира молекула, блокираща COVID-19

Снимка: upmc.com

Учени от медицинския факултет на университета в Питсбърг, ръководени от българин, са изолирали най-малката до момента биологична молекула, която напълно и специфично блокира Covid-19.

Резултатите от техния труд излязоха в едно от най-авторитетните научни списания CELL, което публикува само обективни и значими за науката данни. Антитялото е минало през много изпитания, които доказват неговата ефективност и безвредност, предстои да се направят изпитания и върху хора. В основата на този значим труд стои българинът проф. Димитър Димитров, съобщава БНТ. 

Още от категорията

Български пощи приемат писма до Дядо Коледа

За 25-та година "Български пощи" организира конкурс "Най-красиво писмо до Дядо Коледа". За да е валидна кореспонденцията, плика трябва да е с марка, а като получател се пише "За Дядо Коледа". Крайният срок на конкурса е 12 декември. С организирането на..

публикувано на 22.11.20 в 13:38

Повечето българи смятат, че състоянието на демокрацията се влошава

Повечето българи разчитат на намеса на евроинституциите във вътрешните проблеми на страната, показва проучване на агенция „Сова Харис“ от ноември. 60% от анкетираните споделят основния извод в резолюцията на Европарламента, че демокрацията в България..

публикувано на 22.11.20 в 12:46
Доц. Любомир Киров

Разпространението на пандемията ще се забави при по-добро тестване

Бързото идентифициране на инфектираните ще забави темпото на разпространяване на коронавируса, смята доц. Любомир Киров, председател на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари. Пред БНР Киров призова „да не правим самодейност, защото..

публикувано на 22.11.20 в 11:38