Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С България в сърцето и българите в чужбина честват Независимостта

Снимка: БГНЕС

Датата 22 септември 1908г. е записана със златни букви в новата ни история. Това е Денят на независимостта на България, обявена тържествено в църквата „Св. 40 мъченици“ в старопрестолния град Велико Търново. Този ден не е възпят в песни, не се разказват легенди за неговите герои. Но фактът, че България става независима и е призната за равноправна на другите държави в Европа, сплотява българите, дава им сили да гледат към бъдещето със самочувствие.

Днес, навсякъде по света където има дори и малко на брой българи, не само всички наши празници, а дори самото споменаването на името България поражда патриотични чувства. Темата за миграцията продължава да е болезнена за страната ни. Много наши сънародници избират да живеят и работят в чужбина, привлечени от възможността за по-високи доходи и по-спокоен живот. Тъжното е, че от България си тръгват предимно млади хора. За радост обаче, повечето от тях не прекъсват връзките си с родината. Доказателство за това са българските неделни училища по света, чийто брой нараства постоянно и вече достига 335. В последните години значително нараства и броят на организациите и клубовете на нашите сънародници зад граница.

„Чувстваме се европейски граждани, но когато стане въпрос за България, у всеки от нас се поражда силна емоция и привързаност към родината“ – сподели неотдавна в интервю за Радио България Мими Ничева, директор на едно от неделните училища в Атина.

А най-старото, просъществувало над 70 години държавно училище за българи зад граница, се намира в чешката столица и се нарича „Д-р Петър Берон“. Училището е с паралелки от I до XII клас и се посещава от много българчета. Повод е за гордост сред българската общност там, а мотото му е „Българско огнище в сърцето на Европа“. Учениците от училище „Д-р Петър Берон“ отбелязват всички български празници. Настоящият 22 септември обаче ще бъде неприсъствен ден, заради масовото затваряне на училищата в Чехия, като мярка срещу разпространението на коронавируса.

„Като училищна институция ние поддържаме патриотичното чувство сред българите, но не мога да говоря за останалите сънародници, които са извън институцията“ – казва Мария Носикова, директор на българското училище в Прага. Тя дава и примери на недотам патриотични изяви на българи:

„Понякога забелязвам българи в чужбина, които много помпозно размахват българското знаме, но когато стане дума за реална работа, в полза на училището, тогава тях ги няма. А могат да са много полезни, било с труд или с някаква морална подкрепа за учениците. Но хората са различни, не можем да говорим общо за всички българи.

Мария Носикова

Ние, като институция поддържаме сътрудничество с Българския културен институт тук, с Българското посолство и имаме пълен синхрон и подкрепа. Много често наши ученици, въпреки че завършват в Прага средното си образование, предпочитат да учат в българските университети. Това доказва, че връзката с България е много силна. Трябва да ви уверя, че тази връзка тук, в чуждата държава, се откроява много повече, отколкото в страната ни. Носталгията я виждаме, особено при децата, когато наближат ваканциите, те чакат с нетърпение да се приберат в България. Копнеят за приятелите, близките. Това е много трогателно за нас – учителите в чужбина“.

Снимки: Facebook /Българско училище - Прага, Българско неделно училище Св. св. Кирил и Методий - Атина, БГНЕС



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Калоян Гешев

Български седмокласник е трикратен шампион по скоростно смятане

Седмокласникът Калоян Гешев от столичното 125 СУ “Боян Пенев” стана трикратен шампион по скоростно смятане. Той спечели първо място на Олимпиадата по умствени изчисления, която се проведе онлайн. Калоян сърба 243 точки и така успя да отстрани..

публикувано на 17.04.24 в 17:43

Нидерландия провежда разследване за измами с обезщетения от България

Нидерландската служба за данъчно разузнаване и разследване (FIOD) отново разследва организирани измами със социални обезщетения от България, предаде БТА. Отделът "Социални обезщетения" е получил множество сигнали за лица, които неправомерно се..

публикувано на 17.04.24 в 16:05
Станимир Михайлов

Парламентът освободи управителя на Здравната каса

Парламентът освободи управителя на Националната здравноосигурителна каса Станимир Михайлов. Решението беше взето със 116 гласа "за", "против" - 56 от ПП-ДБ, без въздържали се. Предсрочното прекратяване мандата на Михайлов, гласувано заради..

публикувано на 17.04.24 в 15:42