Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Български премиери в празничния ден

Международният фестивал „Софийски музикални седмици“ отбелязва Независимостта на България с представяне на книга, посветена на трима български композитори и премиерни изпълнения на български творби. Оркестър „Симфониета“ – гр. Враца ще изпълни творби на Румен Бояджиев-син, Венцислав Мицов, Константин Илиевски, Стоян Бабеков, Христо Павлов, Николай Димитров. Концертът е в зала „България“.

Преди това, в Студио „Музика“ (също в Концертен комплекс „България) ще бъде представена книгата „Концептът „нова звукова сетивност“ - творчески проекции: Димитър Христов, Владимир Панчев, Георги Арнаудов“.

Автор е проф. д. изк. Елисавета Вълчинова-Чендова – известен учен, публицист, преподавател.



Новата ѝ книга е посветена на актуален за съвременността творчески проблем – търсенето на нова естетика и нов музикален език в полето на Art Music. Най-общо той е изразен с термина „нова звукова сетивност“, въведен като естетическа и музикалнотехнологична категория. Това е свързано с мисленето за музиката като ново звуково пространство. Изследвани са примери от три индивидуални композиторски проекта – на Димитър Христов (1933 – 2017), Владимир Панчев (1948), Георги Арнаудов (1957). Участие ще вземат и музиколозите проф. д-р Анди Палиева, проф. д-р Ангелина Петрова и гл. ас. д-р Росица Бечева. Ще прозвучат музикални откъси от тримата композитори. От месец март книгата е представена онлайн със свободен временен достъп на сайта на Института за изследване на изкуствата.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Български килими във Париж – културна дипломация в действие /Снимки/

Културният институт на България в Париж грее в цветове. За първи път автентични български килими от 19-и и 20-и век са представени във френската столица. Колоритната експозицията в галерията на БКИ е озаглавена "История в цветове. 350..

публикувано на 19.04.24 в 16:36

Албанският писател Григор Бануши се среща с българската публика

Албанският писател Григор Бануши пристига в България за премиерата на новия си роман "Недовършена симфония" (изд. Изида). Преводът на български език направен от преводача Екатерина Търпоманова, преподавател в Софийкия университет, а допреди години и..

публикувано на 16.04.24 в 16:14

Старинни български килими в галерията на Българския културен институт в Париж

За първи път след повече от век в Галерията на Българския културен институт в Париж ще бъдат представени автентични български килими от XIX и XX век, съобщиха от институцията. Бутиковата изложба “История в цветове. 350 години българско килимарство”..

публикувано на 14.04.24 в 12:25