Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Български премиери в празничния ден

Международният фестивал „Софийски музикални седмици“ отбелязва Независимостта на България с представяне на книга, посветена на трима български композитори и премиерни изпълнения на български творби. Оркестър „Симфониета“ – гр. Враца ще изпълни творби на Румен Бояджиев-син, Венцислав Мицов, Константин Илиевски, Стоян Бабеков, Христо Павлов, Николай Димитров. Концертът е в зала „България“.

Преди това, в Студио „Музика“ (също в Концертен комплекс „България) ще бъде представена книгата „Концептът „нова звукова сетивност“ - творчески проекции: Димитър Христов, Владимир Панчев, Георги Арнаудов“.

Автор е проф. д. изк. Елисавета Вълчинова-Чендова – известен учен, публицист, преподавател.



Новата ѝ книга е посветена на актуален за съвременността творчески проблем – търсенето на нова естетика и нов музикален език в полето на Art Music. Най-общо той е изразен с термина „нова звукова сетивност“, въведен като естетическа и музикалнотехнологична категория. Това е свързано с мисленето за музиката като ново звуково пространство. Изследвани са примери от три индивидуални композиторски проекта – на Димитър Христов (1933 – 2017), Владимир Панчев (1948), Георги Арнаудов (1957). Участие ще вземат и музиколозите проф. д-р Анди Палиева, проф. д-р Ангелина Петрова и гл. ас. д-р Росица Бечева. Ще прозвучат музикални откъси от тримата композитори. От месец март книгата е представена онлайн със свободен временен достъп на сайта на Института за изследване на изкуствата.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Албанският писател Григор Бануши се среща с българската публика

Албанският писател Григор Бануши пристига в България за премиерата на новия си роман "Недовършена симфония" (изд. Изида). Преводът на български език направен от преводача Екатерина Търпоманова, преподавател в Софийкия университет, а допреди години и..

публикувано на 16.04.24 в 16:14

Старинни български килими в галерията на Българския културен институт в Париж

За първи път след повече от век в Галерията на Българския културен институт в Париж ще бъдат представени автентични български килими от XIX и XX век, съобщиха от институцията. Бутиковата изложба “История в цветове. 350 години българско килимарство”..

публикувано на 14.04.24 в 12:25

Българският вируоз Марио Хосен солист ще изпълни импровизации за цигулка в Скопие

Концерт на свещи ще има на 12 април македонският камерен оркестър Профундис със световноизвестния български цигулар Марио Хосен, под диригентството на Гюргица Дашич. Концертът във Филхармонията на Северна Македония се прави със съдействието на Българския..

публикувано на 12.04.24 в 15:37