Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Ченгене скеле се превръща в територия за атракции и изложби

Снимка: Даниела Костадинова, БНР

Започна изграждането на Културно-исторически комплекс „Ченгене скеле“ при едноименното рибарско селище до бургаския квартал Крайморие. Предвижда се обособяване на пространство с широк обществен достъп, чиято цел е популяризиране на рибарския занаят и традиции – информират от Община Бургас. Ченгене скеле съществува от 1784 г., а общината иска да развие и популяризира уникалността на селищното образувание, за да го превърне в целогодишна туристическа дестинация.

Оказва се, че у нас най-много рибари са регистрирани именно в Ченгене скеле. По тяхно желание общинарите са подготвили всички проектни предложения за бъдещия комплекс и всяка следваща стъпка се обсъжда с местната рибарска общност.

Планира се изграждането на многофункционална зала, кафене-клуб на моряка, експозиционни къщи-работилници за деца, парково пространство с пикник зона и детска площадка, а също - крайбрежна алея и площадно пространство с амфитеатър за малки концерти на открито. В етнографския комплекс ще се провеждат обучения, изложби и демонстрации на рибарски практики. Многофункционалната зала и амфитеатърът ще се превърнат в още една гореща точка на културния живот в Бургас нощем, а парковата среда, морската ивица и атракциите за малките посетители ще привличат много посетители денем.

Изгражда се и пристан за бъдещото корабче, което ще довежда и отвежда туристи.

Още от категорията

Според чуждестранни експери в бранша България е сравнително непозната дестинация, която буди интерес сред туристите и за разлика от много други държави, които вече са реализирали целия си потенциал, българския туризъм има все още възможности за растеж.

През 2010 г. се очаква 5 процентов ръст в българския туризъм

След безпрецедентно тежката за туризма 2009 г. отрасълът започва постепенно да се съвзема в световен мащаб. България не прави изключение в това отношение, а прогнозите за 2010 са за 5 процента ръст, който е малко над средния, прогнозиран за Европа. Това..

публикувано на 29.04.10 в 08:57
Разпилените сред диплите на планината селища предлагат романтична разходка в миналото.

Почивка в Родопите

Не само лятото, но и пролетта е време за възстановителна ваканция сред природата. А в това отношение Родопите има какво да предложат на своите гости. Планината, обвеяна с мистика и легенди, притежава онзи необясним чар, който те кара да я обикнеш от пръв..

публикувано на 20.04.10 в 10:40
В момента широката плажна ивица на Албена пустее в очакване на първия прилив на туристи.

Курортът Албена ще привлича туристи с промоционални пакети

Въпреки първите плахи признаци на оживление в туризма, работещите в бранша се готвят за труден летен сезон. Все още никой не се наема да прогнозира как ще протече лято 2010, но едно е сигурно – ще оцелее този, който предложи най-конкурентните пакети за..

публикувано на 15.04.10 в 09:35