Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Ченгене скеле се превръща в територия за атракции и изложби

Снимка: Даниела Костадинова, БНР

Започна изграждането на Културно-исторически комплекс „Ченгене скеле“ при едноименното рибарско селище до бургаския квартал Крайморие. Предвижда се обособяване на пространство с широк обществен достъп, чиято цел е популяризиране на рибарския занаят и традиции – информират от Община Бургас. Ченгене скеле съществува от 1784 г., а общината иска да развие и популяризира уникалността на селищното образувание, за да го превърне в целогодишна туристическа дестинация.

Оказва се, че у нас най-много рибари са регистрирани именно в Ченгене скеле. По тяхно желание общинарите са подготвили всички проектни предложения за бъдещия комплекс и всяка следваща стъпка се обсъжда с местната рибарска общност.

Планира се изграждането на многофункционална зала, кафене-клуб на моряка, експозиционни къщи-работилници за деца, парково пространство с пикник зона и детска площадка, а също - крайбрежна алея и площадно пространство с амфитеатър за малки концерти на открито. В етнографския комплекс ще се провеждат обучения, изложби и демонстрации на рибарски практики. Многофункционалната зала и амфитеатърът ще се превърнат в още една гореща точка на културния живот в Бургас нощем, а парковата среда, морската ивица и атракциите за малките посетители ще привличат много посетители денем.

Изгражда се и пристан за бъдещото корабче, което ще довежда и отвежда туристи.

Още от категорията

\r\nОт Панчаревското езеро се открива приказна гледка към Витоша

Опознайте планините край София

За разлика от жителите на повечето пренаселени европейски градове софиянци имат възможност бързо и лесно да „изпълзят” от плътния смог, сковал в нездравословната си прегръдка двумилионната ни столица и да избягат сред природата. Безспорно най-търсеното и..

публикувано на 26.11.09 в 11:40

Културен туризъм в Пловдив

Историята на изкуството познава случаи, в които под горния слой на някое живописно платно се открива сюжет от друг художник, рисуван в друга епоха. На такава картина с няколко различни пласта от древни и по-близки времена напомня Пловдив. Той е втори по..

публикувано на 20.11.09 в 09:51
Поглед към руините на тракийския град Кабиле.

Ямбол ще развива културен туризъм по италиански модел

България разполага с десетки хиляди културно-исторически паметници от различни епохи, които са неотменна част от световното наследство. За жалост това безценно богатство остава в сянката на шумно рекламираните ни морски и зимни курорти. Напоследък обаче..

публикувано на 17.11.09 в 10:11