Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Ченгене скеле се превръща в територия за атракции и изложби

Снимка: Даниела Костадинова, БНР

Започна изграждането на Културно-исторически комплекс „Ченгене скеле“ при едноименното рибарско селище до бургаския квартал Крайморие. Предвижда се обособяване на пространство с широк обществен достъп, чиято цел е популяризиране на рибарския занаят и традиции – информират от Община Бургас. Ченгене скеле съществува от 1784 г., а общината иска да развие и популяризира уникалността на селищното образувание, за да го превърне в целогодишна туристическа дестинация.

Оказва се, че у нас най-много рибари са регистрирани именно в Ченгене скеле. По тяхно желание общинарите са подготвили всички проектни предложения за бъдещия комплекс и всяка следваща стъпка се обсъжда с местната рибарска общност.

Планира се изграждането на многофункционална зала, кафене-клуб на моряка, експозиционни къщи-работилници за деца, парково пространство с пикник зона и детска площадка, а също - крайбрежна алея и площадно пространство с амфитеатър за малки концерти на открито. В етнографския комплекс ще се провеждат обучения, изложби и демонстрации на рибарски практики. Многофункционалната зала и амфитеатърът ще се превърнат в още една гореща точка на културния живот в Бургас нощем, а парковата среда, морската ивица и атракциите за малките посетители ще привличат много посетители денем.

Изгражда се и пристан за бъдещото корабче, което ще довежда и отвежда туристи.

Още от категорията

Остров Св. Анастасия и Ченгене скеле откриват сезона в навечерието на Великден

Морските разходки до красивия остров Света Анастасия и до културно-историческия комплекс Ченгене скеле край Бургас ще бъдат подновени в близките дни, съобщава Bgtourism.bg. Островът, който ще посрещне своите първи туристи още на 16 април, е все..

публикувано на 11.04.22 в 10:45

Как охлювът се превърна в черноморска туристическа атракция

Забелязваме го едва когато изхрущи под краката ни, а той заслужава далеч повече внимание и… уважение! Защото е несравним лечител, освен това е много вкусен! Запознайте се с Helix Aspersa Maxima - вид мекотело и по-точно охлюв, но не кой да е, а..

публикувано на 05.04.22 в 10:47

Природен парк „Персина“, където господари са птиците

Изумително красив архипелаг се е разпрострял сред забързаните води на река Дунав между градовете Никопол и Белене. Сред тези плаващи късчета земя се откроява Персин – най-големият български остров и четвърти по големина по дунавското поречие...

публикувано на 01.04.22 в 05:45