Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Ченгене скеле се превръща в територия за атракции и изложби

Снимка: Даниела Костадинова, БНР

Започна изграждането на Културно-исторически комплекс „Ченгене скеле“ при едноименното рибарско селище до бургаския квартал Крайморие. Предвижда се обособяване на пространство с широк обществен достъп, чиято цел е популяризиране на рибарския занаят и традиции – информират от Община Бургас. Ченгене скеле съществува от 1784 г., а общината иска да развие и популяризира уникалността на селищното образувание, за да го превърне в целогодишна туристическа дестинация.

Оказва се, че у нас най-много рибари са регистрирани именно в Ченгене скеле. По тяхно желание общинарите са подготвили всички проектни предложения за бъдещия комплекс и всяка следваща стъпка се обсъжда с местната рибарска общност.

Планира се изграждането на многофункционална зала, кафене-клуб на моряка, експозиционни къщи-работилници за деца, парково пространство с пикник зона и детска площадка, а също - крайбрежна алея и площадно пространство с амфитеатър за малки концерти на открито. В етнографския комплекс ще се провеждат обучения, изложби и демонстрации на рибарски практики. Многофункционалната зала и амфитеатърът ще се превърнат в още една гореща точка на културния живот в Бургас нощем, а парковата среда, морската ивица и атракциите за малките посетители ще привличат много посетители денем.

Изгражда се и пристан за бъдещото корабче, което ще довежда и отвежда туристи.

Още от категорията

Туристическият ни бранш отново на нокти – ситуацията е непредвидима

След като започна леко и плахо да се възстановява от пандемията с коронавирус, сега българският туризъм се изправи пред още по-критична ситуация – войната. Страната ни дели черноморска граница с Украйна и това няма как да не се отрази на..

публикувано на 31.03.22 в 10:03

Президентът изтъкна необходимостта от изработване на стратегия за туризма

На среща с ръководството на Националния борд по туризъм, президентът Румен Радев изтъкна необходимостта от дългосрочна национална стратегия за развитие на отрасъла. Той призова за спешни мерки, които да компенсират както очаквания спад на руски и украински..

публикувано на 29.03.22 в 19:37

Във Велинград обсъждат бъдещето на българския СПА туризъм

Председателят на Комисията по туризъм Илин Димитров организира работна среща с представителите на бранша във Велинград, съобщи БТА.  На форума, представителите на държавата и туристическия сектор ще обсъдят актуални въпроси, свързани с развитието на..

публикувано на 29.03.22 в 05:35