Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нужно е решение на българо-македонския спор за историята

Снимка: БГНЕС

Премиерът на Северна Македония Зоран Заев каза, че Гоце Делчев е македонски революционер, но факт е, че българите го смятат за български, предаде БТА. За да се сближат позициите на двете страни по историческия спор, Заев заяви, че ще се срещне с българския премиер Бойко Борисов преди 10 ноември в София.

Никой не иска да се въвеждат нови критерии за Северна Македония. Има много ясен критерий от самото начало на съществуването на ЕС: всяка страна-кандидат преди да започне преговори трябва да изчисти проблемите със своите съседи, коментира пред телевизия „Европа“ вицепремиерът Красимир Каракачанов. Затова България ще се противопостави на първата междуправителствена конференция на ЕС със Скопие, заяви Каракачанов, цитиран от БГНЕС.

Още по темата зазначението на Гоце Делчев и за споровете със Северна Македония чуйте в интервютос д-р Георги Георгиев, учен от Института за исторически изследвания на Българската академия на науките и член на Македонския научен институт – ТУК.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

От 2001 г. в България има приета Програма за борба със сушата, но мерките в нея не се спазват

Няма точна статистика какъв ще е броят на изпепелените от пожари горски масиви у нас през това лято. По данни на Европейската информационна система за горски пожари в България се случват около 600 подобни инцидента всяка година. Ежегодно те засягат..

публикувано на 26.08.24 в 10:40

Морският курорт "Албена" отпразнува 55-ата си годишнина

Ваканционно селище "Албена" посрещна 55-я си рожден ден с 11 000 туристи, съобщи БТА. Най-много са гостите от Скандинавския полуостров, нараства броят и на французите, чехите и поляците. Българските и румънските туристи са запазили нивото на..

публикувано на 26.08.24 в 10:28

Краткотрайни валежи разхлаждат в жегите

В понеделник ще преобладава слънчево време. Следобед и до полунощ ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места ще има краткотрайни валежи, придружени с гръмотевици. По-значителни ще бъдат в крайните югоизточни райони...

публикувано на 25.08.24 в 18:30