Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нужно е решение на българо-македонския спор за историята

Снимка: БГНЕС

Премиерът на Северна Македония Зоран Заев каза, че Гоце Делчев е македонски революционер, но факт е, че българите го смятат за български, предаде БТА. За да се сближат позициите на двете страни по историческия спор, Заев заяви, че ще се срещне с българския премиер Бойко Борисов преди 10 ноември в София.

Никой не иска да се въвеждат нови критерии за Северна Македония. Има много ясен критерий от самото начало на съществуването на ЕС: всяка страна-кандидат преди да започне преговори трябва да изчисти проблемите със своите съседи, коментира пред телевизия „Европа“ вицепремиерът Красимир Каракачанов. Затова България ще се противопостави на първата междуправителствена конференция на ЕС със Скопие, заяви Каракачанов, цитиран от БГНЕС.

Още по темата зазначението на Гоце Делчев и за споровете със Северна Македония чуйте в интервютос д-р Георги Георгиев, учен от Института за исторически изследвания на Българската академия на науките и член на Македонския научен институт – ТУК.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Отново валежи, на места интензивни и с гръмотевици

В четвъртък, 29. август, преди обяд над Източна България, а след обяд и в останалата част от страната ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. На много места в Лудогорието и планинските райони ще има краткотрайни, временно интензивни..

публикувано на 28.08.24 в 19:45
Драгана Трифкович геополитически анализатор (ЦГСИ, Белград), Диогенис Валаванидис, директор на Центъра за защита на християнската идентичност в Белград и Василианна Мерхеб от Международния форум на православните жени

Участници в Международна конференция призоваха за спиране на гоненията срещу УПЦ пред украинското посолство в София

Да се гарантира прекратяването на грубото погазване на европейските демократични ценности и свободи, под формата на нарушаване на основните права на паството на Украинската православна църква, както и отмяна на закона за забраната ѝ – такива бяха..

публикувано на 28.08.24 в 18:02
Архиепископ Теодосий Севастийски

Архиепископ Теодосий от Йерусалимската патриаршия призова за подкрепа на православните в Газа и Украйна

По време на проведената наскоро в София конференция, в защита на каноничната Украинска православна църква, Севастийският архиепископ Теодосий (Атта Алла Хана) поздрави Негово Светейшество патриарх Даниил. "Нека Бог да го подкрепя в служението и му..

публикувано на 28.08.24 в 14:08