Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Носии от колекцията на царица Йоанна - за първи път пред публика

Народни костюми от цял свят се срещат в проекта „Art4Diplomacy“

| обновено на 30.09.20 в 15:21

След безспорния успех на първия проект „Art4Diplomacy“ („Изкуство за дипломация“) талантливата художничка Петя Илиева отново представи богатството и красотата на различните народи и култури, на 25 септември, в двореца „Врана“. В навечерието на събитието тя сподели подробности пред Радио България.

„Този път показвам ревю на национални костюми. Запознаваме се с  традиционно дамско и мъжко облекло от различни (повечето екзотични) страни от няколко континента – Бразилия, Индонезия, Япония, Мароко, Индия, Куба, Азербайджан, Пакистан, Мексико, Руанда, Камерун, Палестина, Иран и Судан. Манекените – студенти от НАТФИЗ, ще дефилират на фона на автентичната за всяка държава музика – разказва Петя Илиева.


Тези срещи на традициите и фолклора на народите ни помагат да осъзнаем близостта и сходствата между хората и да оценим красотата в различността. Ако предишния път исках да покажа, че хората, етносите, религиите от различните краища на света са повече еднакви, отколкото различни, този път искам да разкрия очарованието на тези различия. Затова са събрани страни, чиито абсолютно автентични облекла и музика са по-малко известни у нас.“

Участници пак ще бъдат дипломатическите представителства в България, а събитието се провежда с почетното домакинство на Симеон Сакскобургготски. Благодарение на него за първи път пред широката публика ще бъде показана част от личната колекция носии на неговата майка царица Йоанна.

„Царската колекция ще бъде участието от българска страна. Това са много специални костюми и те ще бъдат показани на ревюто – подчертава Петя Илиева. – На повече от 100 години са и ние ще се постараем да представим носии от всички фолклорни области на България.“

Covid-19 е причината, поради която мероприятието няма да е със свободен достъп, макар че такава е била първоначалната идея, а ще се разпространява чрез снимки и видеоклипове. Но то е нещо, което трябва да достигне до повече хора, защото красотата и богатството на изкуството е може би единственото, за което няма значение възраст, пол, раса, религия, социален статус.


„Чрез това, което правя, искам да донеса информация за различните страни и култури. Но също така искам да доставя удоволствие, естетическа наслада, и, надявам се, и празник за сетивата на много хора. Тук трябва да изкажа възхищението си от БНР, че превежда и разпространява информацията на сайта си на 10 езика. По този начин тя достига до всички континенти. И много чужди мисии бяха очаровани миналата година да споделят материала за първия проект „Изкуство за дипломация“ със своите страни, на своя език, директно от сайта на БНР“ – спомня си Петя Илиева.

Предвидена е и благотворителна изложба. Къде ще отидат събраните пари?


„По време на ревюто сцената и градината ще бъдат декорирани с мои произведения колажи от традиционни мотиви на България и участващите страни, както и живописни платна – обяснява тя. – Ще подредя мои картини с цветя и пейзажи. Средствата от продажбата им и от екзотичните изненади, приготвени от участващите страни, както и даренията, които публиката по свое желание реши да пусне в приготвената за целта кутия, ще бъдат насочени към болница за борба с Covid-19“.

Снимки: предоставени от организаторите


Галерия

Още от категорията

„Кукерландия“ в Ямбол, но без гостуващи групи

В град Ямбол и близките населени места, на 12 март започва дългоочакваният фестивал „Кукерландия“, превърнал се в емблема на града. Всяка година събитието събира хиляди участници – кукери, бабугери, сурвакари, старци и други маскирани от всички..

публикувано на 02.03.21 в 12:34
Женска фолклорна група „Германея“ – Сапарева баня

Самодейното изкуство – любов, потребност и традиция

Любим за всички ни е 1 март – денят в който си разменяме мартенички. Тези червено-бели амулети за здраве са и още един знак – дошъл е Денят на самодейците в България . Учреден с това име през 1976 г. с решение на тогавашния Министерски съвет,..

публикувано на 01.03.21 в 09:10

Да избродираш мартеница с народни шевици от носии

Днес в България прогонваме зимата и отваряме път на пролетта, закичвайки на ревера си мартеница. Корените на бяло-червения талисман за здраве са в далечното минало на нашия народ. А представата за мартеницата е тясно свързана с образа на Баба Марта..

публикувано на 01.03.21 в 05:15