Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Москва: Обвиненията срещу руските дипломати в София са измислени

Президентът и премиерът на България - с категорични позиции по казуса

| обновено на 24.09.20 в 15:54
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Изразяваме съжаление заради решението на официална София да обяви служителите на търговското представителство на Русия в България за персона нон грата на основание на измислени обвинения. Това ще навреди на двустранното сътрудничество, пише в позицията на руското външно министерство, съобщи кореспондентът на БНР в Москва Ангел Григоров. Тези действия ще се разглеждат като умишлен опит да се навреди на конструктивното руско-българско сътрудничество, се казва още в изявлението. 

Държавната агенция за национална сигурност и прокуратурата разполагат с “достатъчно информация” за шпионската дейност на руснаците, подчерта по-рано днес българският премиер Бойко Борисов. Още преди предупредих президента Путин, че на територията на България такива неща не допускам, каза министър-председателят по време на инспекция на строителството на АМ "Хемус", информира кореспондентът на БНР в Търговище Евтим Петков. 

Президентът Румен Радев също коментира обявяването за персона нон грата на руски дипломати у нас. "Защитата на националната сигурност е абсолютен приоритет. И тук не може да има никакъв компромис - каза президентът и изрази надежда, че и службите, и прокуратурата "са събрали необходимите достатъчно и обективни доказателства, за да бъдат минимизирани и дипломатическите последствия, защото винаги има и такива". 

Държавният глава заедно с началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов и американския посланик Херо Мустафа бяха гости на авиобаза "Граф Игнатиево" в рамките на Медийния ден за международната летателна тренировка „Тракийска пепелянка 2020“, предаде кореспондентът на БНР в Пловдив Кремена Данева. 


Още от категорията

По съседски...

Гърция и Албания приеха международен арбитраж за морската им граница Гърция и Албания се съгласиха да се обърнат към Международния съд в Хага за делимитирането на морската им граница, съгласно морското право. Това обяви гръцкият външен..

публикувано на 23.10.20 в 11:06

Инициативата „Три морета” и България

2021 е годината, в която България ще председателства инициативата „Три морета“. На специална церемония в Талин президентът Румен Радев прие домакинството ѝ от своя естонски колега Керсти Калюлайд. Дигиталната свързаност бе сред естонските приоритети..

публикувано на 21.10.20 в 13:05

Задълбочаването на сътрудничеството със САЩ продължава

"България и Съединените щати са съюзници и стратегически партньори. Сътрудничеството е особено широко и има тенденция за по-нататъшно задълбочаване“. Това е заявил премиерът Бойко Борисов на видеоконферентна среща с лидерите на водещите еврейски..

публикувано на 20.10.20 в 09:13