Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Москва: Обвиненията срещу руските дипломати в София са измислени

Президентът и премиерът на България - с категорични позиции по казуса

| обновено на 24.09.20 в 15:54
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Изразяваме съжаление заради решението на официална София да обяви служителите на търговското представителство на Русия в България за персона нон грата на основание на измислени обвинения. Това ще навреди на двустранното сътрудничество, пише в позицията на руското външно министерство, съобщи кореспондентът на БНР в Москва Ангел Григоров. Тези действия ще се разглеждат като умишлен опит да се навреди на конструктивното руско-българско сътрудничество, се казва още в изявлението. 

Държавната агенция за национална сигурност и прокуратурата разполагат с “достатъчно информация” за шпионската дейност на руснаците, подчерта по-рано днес българският премиер Бойко Борисов. Още преди предупредих президента Путин, че на територията на България такива неща не допускам, каза министър-председателят по време на инспекция на строителството на АМ "Хемус", информира кореспондентът на БНР в Търговище Евтим Петков. 

Президентът Румен Радев също коментира обявяването за персона нон грата на руски дипломати у нас. "Защитата на националната сигурност е абсолютен приоритет. И тук не може да има никакъв компромис - каза президентът и изрази надежда, че и службите, и прокуратурата "са събрали необходимите достатъчно и обективни доказателства, за да бъдат минимизирани и дипломатическите последствия, защото винаги има и такива". 

Държавният глава заедно с началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов и американския посланик Херо Мустафа бяха гости на авиобаза "Граф Игнатиево" в рамките на Медийния ден за международната летателна тренировка „Тракийска пепелянка 2020“, предаде кореспондентът на БНР в Пловдив Кремена Данева. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България продължава подкрепата си за евроинтеграцията на Косово

Възможностите за надграждане на двустранните отношения между България и Косово бяха във фокуса на срещата на премиерите  Димитър Главчев и Албин Курти. Събеседниците изразиха удовлетворение от активните политически връзки между двете страни и..

публикувано на 22.04.24 в 15:54
Димитър Главчев

Служебният премиер поема и поста служебен външен министър

Служебният премиер Димитър Главчев предложи на президента Румен Радев промяна в състава на служебния кабинет, съобщиха от правителствената пресслужба. След разговор със служебния министър-председател и постъпили предложения от негова страна на..

публикувано на 22.04.24 в 12:30

Служебно ли е служебното правителство?

Наистина ли е служебно служебното правителство? Това е въпросът, който си задават българите след като предложеният за служебен премиер Димитър Главчев представи персоналния състав на кабинета, в който има явен реверанс към партиите от доскоро..

публикувано на 22.04.24 в 12:05