Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Москва: Обвиненията срещу руските дипломати в София са измислени

Президентът и премиерът на България - с категорични позиции по казуса

| обновено на 24.09.20 в 15:54
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Изразяваме съжаление заради решението на официална София да обяви служителите на търговското представителство на Русия в България за персона нон грата на основание на измислени обвинения. Това ще навреди на двустранното сътрудничество, пише в позицията на руското външно министерство, съобщи кореспондентът на БНР в Москва Ангел Григоров. Тези действия ще се разглеждат като умишлен опит да се навреди на конструктивното руско-българско сътрудничество, се казва още в изявлението. 

Държавната агенция за национална сигурност и прокуратурата разполагат с “достатъчно информация” за шпионската дейност на руснаците, подчерта по-рано днес българският премиер Бойко Борисов. Още преди предупредих президента Путин, че на територията на България такива неща не допускам, каза министър-председателят по време на инспекция на строителството на АМ "Хемус", информира кореспондентът на БНР в Търговище Евтим Петков. 

Президентът Румен Радев също коментира обявяването за персона нон грата на руски дипломати у нас. "Защитата на националната сигурност е абсолютен приоритет. И тук не може да има никакъв компромис - каза президентът и изрази надежда, че и службите, и прокуратурата "са събрали необходимите достатъчно и обективни доказателства, за да бъдат минимизирани и дипломатическите последствия, защото винаги има и такива". 

Държавният глава заедно с началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов и американския посланик Херо Мустафа бяха гости на авиобаза "Граф Игнатиево" в рамките на Медийния ден за международната летателна тренировка „Тракийска пепелянка 2020“, предаде кореспондентът на БНР в Пловдив Кремена Данева. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Жечо Станков

Споразумението между "Булгаргаз" и "Боташ" влезе в парламента

На извънредно 4-часово заседание Народното събрание разгледа доклада на временната парламентарна комисия по повод споразумението между държавния газов доставчик "Булгаргаз" и турската енергийна компания "Боташ". Депутатите възложиха на министъра на..

публикувано на 19.04.24 в 19:35
Даниел Митов

Даниел Митов се отказа да бъде служебен външен министър

До момента, до който президентът не издаде указ, старите министри изпълняват своите задължения, коментира служебният премиер Димитър Главчев на излизане от президентството. След кратка среща с държавния глава Румен Радев Главчев каза: "Не съм..

публикувано на 19.04.24 в 11:53

България има италианската подкрепа за пълноправно членство в Шенген

Италианският президент Серджо Матарела заяви подкрепата на Рим за пълноправно членство на България в Шенген. Матарела е на двудневно посещение в страната ни по покана на държавния глава Румен Радев. Двамата обсъдиха развитието на отношенията в..

публикувано на 18.04.24 в 09:30