Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По съседски ...

Събития с балкански адрес, 21 - 25 септември 2020 г.

Деескалацията на отношенията между Турция и ЕС – въпрос на диалог


Решимост да подобрят отношенията между ЕС и Турция и да преодолеят регионалните конфликти изразиха на видеоконферентна среща турският президент Реджеп Ердоган, председателят на Европейския съвет Шарл Мишел и германският канцлер Ангела Меркел. Турция се стреми към диалог и преговори и са необходими реципрочни стъпки, за да се запази инерцията от спада на напрежението в Източното Средиземноморие, казал Ердоган. Анкара е поискала и регионална конференция за Източното Средиземноморие, в която да участва и непризнатата Севернокипърска турска република, съобщава в. Sabah. Според гръцкия в. Ethnos Ердоган е поискал визи от ЕС за турските граждани, митнически съюз с ЕС, повече пари за бежанците и съвместна експлоатация на Егейско море с Гърция.

След споразумението с Косово, Сърбия очаква американски инвестиции


Следващият кръг от преговори между Белград и Прищина на 28 септември в Брюксел е под въпрос заради обструкции на Прищина, твърди агенция Таnjug. Под въпрос е и срещата на високо равнище между сръбския президент Александър Вучич и косовския премиер Авдулах Хоти насрочена за същата дата. Пред REUTERS Вучич окачестви споразумението между сърби и косовари във Вашингтон като голяма стъпка в правилната посока, но далеч от политическото нормализиране. На среща с инвеститори от САЩ, които посетиха Белград водени от специалния пратеник на Белия дом Ричард Гренел, Вучич каза, че благодарение на техните инвестиции Сърбия ще има най-високия темп на растеж в Европа. Само за инфраструктурни проекти очакваните американски инвестиции са 3,7 млрд. долара, уточни  министърът на строителството и транспорта Зорана Михайлович.

Президент и премиер молят за автокефалност на Охридската архиепископия


Премиерът на Северна Македония Зоран Заев изпрати писмо до Вселенския патриарх Вартоломей. В посланието Заев още веднъж моли Константинополския патриарх официално да се застъпи за признаването на автокефалния статут на Македонската православна църква – Охридска архиепископия, предаде държавната информационна агенция на Северна Македония MIA. Президентът Стево Пендаровски също изпрати отделно писмо до Вселенския патриарх с искане Охридската архиепископия да бъде приета като равна в семейството на останалите православни църкви. Огласената през 1967 г. автокефалия на македонската църква е благословена от тогавашният президент на Югославия Йосип Тито, но и но днес се оспорва от Сръбската патриаршия.  

По съседски България и Северна Македония спорят за войводата Гоце Делчев


В наш интерес е да имаме страхотен приятел в лицето на София. Имаме интерес от близки отношения, интерес да проникнем в по-дълбоките измерения на нашия Договор за приятелство, което се отнася до задълбочаване на икономиката, търговията, туризма, културата, околната среда, въпросите на сигурността, каза вицепремиерът по европейските въпроси  на Северна Македония Никола Димитров на онлайн конференция за процеса на присъединяване към ЕС, организиран от Института за демокрация „Societas Civilis“, предаде БГНЕС. Премиерът Зоран Заев обяви, че преди 10 ноември ще посети София, за да преговаря с колегата си Бойко Борисов по спора за Гоце Делчев, който смесената комисия за историческите въпроси така и не може да реши, предаде БНР, като се позова на македонската държавна агенция MIA.

Предизборен спор за пенсиите в Румъния


Румънското правителство ще атакува в Конституционния съд промените в държавния бюджет, след като опозицията успя да прокара в парламента увеличение на пенсиите с 40%. Управляващите предлагаха увеличението да е с 14 на сто. Съветът на чуждестранните инвеститори в страната и „Коалицията за развитие на Румъния“, обединяваща най-големите румънски работодатели също критикуваха ръста от 40%  като нереалистичен. Националната банка на Румъния обяви, че вдигането на пенсиите и някои държавни заплати ще доведе до най-големия дефицит през последните години от 11% от БВП. Наблюдателите свързват популисткия ход на депутатиете с обявените на 27 септември местни избори в Румъния, предава новинарския сайт ziare.com.

ЕС заедно с Гърция ще управлява приемен бежански лагер на о-в Лесбос


След палежа и пожара, който разруши бежанския лагер Мория, Еврокомисията обяви, че иска да създаде нов приемен център за мигранти на остров Лесбос, който да управлява съвместно с Гърция, предаде БТА. Ние ще участваме в съвместен пилотен проект с гръцките власти за управление на приемен център, заяви председателката на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен. Ще се създаде нов отряд със специални задачи, който с подкрепата на други агенции на ЕС, ще помогне за трайно подобряване на условията за хората на острова, каза фон дер Лайен. Лагерът Мория на гръцкия остров Лесбос, в който при мизерни условия битуваха над 12 000 мигранти, изгоря преди две седмици. Около 10 000 души са преместени във временен палатков лагер.

Съставил: Иво Иванов

Снимки: ЕПА/БГНЕС, romania-insider.com и архив

Още от категорията

Ремонт на служебния кабинет предлага премиерът Димитър Главчев

Броени дни след полагането на клетва на министрите от служебния кабинет, премиерът Димитър Главчев предложи персонални промени в състава на Министерския съвет. Първата се отнася до Министерството на външните работи. Мотивирано с нуждата от..

публикувано на 16.04.24 в 16:45

Антъни Блинкен: Съюзниците в Черно море могат да разчитат на САЩ

Инвестицията в сигурността на Черно море ще гарантира мира и свободата в регионален план и Европа. България подкрепя мирната формула на украинския президент Володимир Зеленески и ще участва в мирната конференция на високо равнище за Украйна в през..

публикувано на 15.04.24 в 11:52

България и Украйна домакинстват конференция, посветена на сигурността в Черно море

България и Украйна ще бъдат съвместен домакин на Втората конференция, посветена на сигурността в Черно море, в рамките на Международната Кримска платформа. Форумът е организиран от българските и от украинските министерства на външните работи и на..

публикувано на 15.04.24 в 06:00