Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Милчо Манчевски: Интересно ми е да разкривам и руша заблудите

Снимка: siff.bg

Всички ние сме пораснали с много заблуди, някои са се появили преднамерено, други – случайно. Възприели сме ги от учебниците, от Холивуд, или от различни режими, но тях ги има навсякъде по света. Когато обаче човек сам направи проучване и открие действителност за хората и техния живот преди нас, тогава много от тези заблуди се разпадат. Интересно ми е да разкривам и руша заблудите” – това казва за творчеството си сценаристът и режисьор от световна величина Милчо Манчевски. 

В творческата си автобиография той е записал пълнометражни филми като „Върба“ /2019г./, „Бикини Муун“ /2017/, „Майки“ 2010/, „Сенки“ /2007/ „Прах“ /2001/ и „Преди дъжда“ /1994/. Неговата лента, която се приема с голям респект от Филмовата академия е тъкмо „Преди дъжда“. Филмът е с номинация за „Оскар“ и е отличен с 30 престижни награди, включително „Златен лъв“ за най-добър филм във Венеция. „Ню Йорк Таймс“ включва „Преди дъжда“ в своя списък с най-добрите 1000 филма, правени някога.

Милчо Манчевски е специален гост на тазгодишното 24-то издание на международния София Филм Фест ЕСЕН, който се открива днес /25.09/ в столицата. Фестивалът бе отложен 3 дни преди планираното откриване на 12 март тази година, а след това, отново заради мерките срещу коронавируса, киносъбитието се разположи в два сезона – летен и есенен. Астрономическата есен настъпи, а с това стартира филмовият празник за киноманите.

Преодолял държавните граници още във времето на Студената война, сега противоепидемиологичните мерки и молекулни тестове не възпрепятстваха Милчо Манчевски да дойде от САЩ в България. Той лично ще представи пред софийската публика филма „Върба“, който е изработил като плетеница от три истории, прескачащи и контрастни една спрямо друга във времето.

Кадър от филма „Върба“
Аз разказвам истории за хората, а те са еднакви навсякъде по света. Филмите, които правя, са от Македония, но не са непременно за Македония. Те са за хората, за тяхната радост, за тъгата. Повечето от хората, които познавам, смятат, че да се присъединиш към ЕС, означава да вземеш правилната перспектива за бъдещето, присъединяване към икономическата система. Но според мен много по-важно в ЕС е системата от ценности и права, които ще бъдат особено полезни за Северна Македония“ – казва режисьорът Милчо Манчевски. 



За филма, донесъл му световна слава, обяснява: „За „Преди дъжда“ бях вдъхновен от случващото се в Югославия. Това, че съм от Македония, а живея в чужбина, за мен не е недостатък, а е богатство. У нас много неща ме радват, като се връщам, а други ми пречат. Всичко, което не харесваш в живота – простотия, агресивност, завист и лошотия, го има навсякъде на Балканите, но и на другите места по света. Мисля, че национализмът е отровен, където и да се намира, особено пък на Балканите.”

Кадър от филма „Преди дъжда“
Днес Милчо Манчевски е един от най-изявените представители на киното на нашия – Балканския, регион. Но също така е и сред най-големите приятели на София филм фест, като всички негови пълнометражни филми са били показвани на кинофорума през годините. Представяйки именития си гост, директорът на СФФ Стефан Китанов припомни, че шедьовърът „Преди дъжда“ е прожектиран още в първите издания на Софийския фестивал, когато той се е провеждал в друг формат с музикална насоченост.

Докато правя филм, преди да се е материализирал, аз се опитвам да нямам отговори, а само въпроси. Ако въпросите са добре поставени, те карат зрителя да стига до истинския размисъл. Не става въпрос за рационални отговори, а се касае за емоционалната страна на нещата – обяснява творческия процес световният режисьор от македонски произход. – Работя по инстинкт, така като че всеки актьор би могъл да играе като малко дете. Но покрай тази игра трябва много труд и дисциплина. Добрата актьорска игра се материализира, когато гледаш крайния резултат от филма. Но преди това има много предварителна, трудоемка работа.”

В София Манчевски разкри, че работи по нов проект – филма „Каймак”. Съвременна приказка в стил черна комедия,  в която става въпрос за две брачни двойки, съседи. Едните много бедни, другите – много богати, но със сходни отношения. Чрез тях се откриват семейни тайни и обществени взаимовръзки.„ Относно правенето на филми и провеждането на фестивали… надявам се първо да се открие ваксина, после лекарство, а междувременно ще се създаде и протокол как да се снимат филми и как да се посещават зали. Но със сигурност ще бъде добавено ново средство към начините ни на работа, към това как да показваме филмите си”, сподели режисьорът.

Снимки: siff.bg



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Анита Екенова

Анита Екенова от Лион: С народния танц на сцената усещам, че нося цяла България със себе си

Ако българската държава трябваше да инвестира средства, за да направи 11 събития, посветени на българските празници и фолклор в Милано, да организира още толкова прояви в Мюнхен, в Копенхаген, в Лион, Атина или където и да било още в Европа, какъв ли..

публикувано на 21.03.24 в 06:30

Пътешественичката Изабела Шопова направи кисело мляко в условия, близки до тези в Космоса

Едва ли има момче, което да не е пожелавало да стане космонавт. Макар и по-рядко, такива стремежи имат и момичетата. Сред тях е и пътешественичката Изабела Шопова, чийто най-голям герой в детството е Юрий Гагарин . Жената описва пътуванията си и в..

публикувано на 18.03.24 в 11:05

София Илиева – българката от Марбея, която ни учи на добри обноски

Красива, стройна жена с изтънчено излъчване показва как с финес да облечем дамското си палто или къде е правилно по етикет да седнем на маса за двама в ресторант. Тези видео-уроци, поднесени с усмивка и лекота, откриваме в социалните мрежи в..

публикувано на 12.03.24 в 11:25